Godspeed You! Black Emperor @ 013, Tilburg

Godspeed You! Black Emperor is eigenlijk het summum voor iedere post-rockliefhebber. Niet alleen is dit de band die het genre zo’n beetje uitvond, ze zijn nog altijd in staat het genre te vernieuwen en naar eigen wil om te buigen tot waar ze zelf genoegen mee nemen. En dat is over het algemeen alleen het beste van het beste. Om die reden is Godspeed soms precies wat je nodig hebt, een pick-me-up op een larger than life-niveau, en soms is het pure melancholie die je met een beklemmend gevoel doet denken aan zwaarmoedige tijden. Het meeste recente album, Asunder, Sweet and Other Distress, is doordrenkt van dat laatste en heeft vanavond de overhand in het concert. Sterker nog, het album wordt integraal uitgevoerd.

De avond begint met het nog altijd niet uitgebrachte, maar inmiddels wel zeer bekende ‘Hope Drone’. Een nummer dat intiem begint met slechts een viool en een contrabas. Maar zoals bij ieder goed post-rocknummer wordt laag na laag toegevoegd totdat je na tien minuten omvergeblazen wordt door een muur van onheilspellend geluid. Die sfeer wordt vastgehouden in een zeer chaotische versie van ‘Mladic’, waarmee de band laat zien wat ze van plan zijn te doen vanavond. Voor ieder die hoop had tijdens de show een uplifting-gevoel te bemachtigen is het flink doorbijten. Want na ‘Mladic’ wordt Asunder, Sweet and Other Distress in zijn geheel gespeeld.

Op dit album laat de band zien nog altijd de voorvaderen en grootste vernieuwers binnen het genre te zijn. En daar is misschien niet iedereen even blij mee. Hard en dreunend nemen het stokje over van subtiel en gevoelig. Het is zware kost en vergt veel van de luisteraar. Maar daarom misschien ook perfect voor tijdens een concert, waar je nu eenmaal geen andere keuze hebt dan je te laten overrompelen door de muziek.

Ondersteunend aan de muziek zijn de analoge filmbeelden van Karl Lemieux, die met vier beamers heel vakkundig filmlinten staat te draaien en te vervormen. In perfecte combinatie met de muziek weet hij de beelden te mengen, versnellen en soms zelfs expres te verbranden. Niet voor niets dat hij wordt genoemd als volwaardig bandlid, ook al speelt hij geen muziek.

Godspeed You! Black Emperor is uitvinder en nog altijd de grootste hervormer van het post-rockgenre. Dat kan voor sommigen betekenen dat de band te ver verwijderd raakt van wat we van ze kennen, maar gelukkig hebben de heren daar maling aan. In 013 laten ze zien en vooral horen waarom ze nog steeds de grootste zijn in hun soort. Hoewel de nummers van de zeer bekende Lift Your Skinny Fists Like Antennas To Heaven  en F#A#∞ helaas ontbreken, is het zeer goed mogelijk te zweven op de zwaarmoedige post-rock-drone die de band zo kenmerkt.