Neurosis @ Patronaat, Haarlem

De grondleggers van de post-metal komen met een nieuwe plaat en daar hoort uiteraard een nieuwe tour bij. Neurosis vierde eerder dit jaar al hun twintigjarig bestaan met vier exclusieve shows (twee in San Fransisco en twee in Tilburg), maar de Amerikanen zijn terug. De band, inmiddels een vijftal, kondigde een maand vóór de tour een nieuwe plaat aan, Fires Within Fires, die weer een maand ná de tour uitkomt (begrijpt u het nog?). Deze twaalfde plaat is dan wel de naamgever van de tour, maar om nou te zeggen dat de show in het teken staat hiervan? Nou, nee.

Met ‘Times of Grace’ en ‘Given to the Rising’ trappen de heren met twee oudjes af, waarbij gelijk opvalt dat de vocalen nog niet heel lekker staan bij het openingsnummer. Dit is dan ook maar het enige smetje, want Neurosis is en blijft Neurosis dus ook dit optreden is snaarstrak en staat als een huis. Alleen al ‘Given to the Rising’ bewijst dit: wanneer praktisch halverwege de gitaren wegebben en de samples het overnemen om vervolgens de gehele instrumentatie als een moker op de gehoorgang van het publiek te laten inslaan.

In het kader van Fires Within Fires laten de heren twee nieuwe nummers de revue passeren, ‘Bending Light’ en ‘Broken Ground’ en dat stemt het volledige publiek in de volgepakte grote zaal van de Haarlemse Patronaat meer dan tevreden. Beiden zijn bijzonder log en intens namelijk. Neurosis is naast snaarstrak ook een ontzettende sfeerband en er is het één en ander veranderd natuurlijk sinds het vertrek van Josh Graham en zijn visuals. Het geheel is hierdoor ietwat minder sinister, maar het valt natuurlijk te prijzen dat de band zich blijft ontwikkelen. Het kille blauwe en helwitte licht wat de heren anno nu gebruiken is dan ook niet echt een lichtshow te noemen, maar het is wel de enige lichtshow die past bij de band.

Het lange, zware ‘At The Well’ vraagt alles van de bezoeker, die dan al ruim anderhalf uur in pure focus naar de band staat te kijken. De hoeveelheid headbangende hoofden groeit per seconde en het eerste moment dat de vuisten echt omhoog gaan. Het kippenvel kruipt over de rug en de nekharen gaan omhoog wanneer oerlid en grizzlybeer Scott Kelly en brulboei Steve von Till gezamenlijk de intense vocalen van de middensectie verzorgen en de intensiteit gaat nog een stap omhoog wanneer aan het einde van het nummer toetsenist Noah Landis zich bij het duo voegt voor de briljante climax van het nummer. De band speelt niets van Through Silver in Blood, slaat ‘anthem’ (voor zover Neurosis een anthem heeft) ‘The Doorway’ over. Wel is er ‘Stones From The Sky’ om de show in stijl af te sluiten en in stijl afsluiten is zeker iets wat je aan de Amerikanen kunt over laten. Ondanks het gemis van het genoemde materiaal is deze show ook weer om door een ringetje te halen, briljante liveband.