The Tallest Man On Earth @ Openluchttheater Caprera, Bloemendaal

Kijkend naar de keren dat The Tallest Man On Earth inmiddels al in Nederland heeft gestaan, is het eigenlijk een wonder dat-ie niet eerder het schitterende openluchttheater Caprera aandeed. Gelukkig tourt Kristian Matsson ook behoorlijk uitgebreid met zijn ‘jongste’ plaat Dark Bird Is Home – die inmiddels al bijna anderhalf jaar uit is –  waardoor er na zijn eerdere shows op Best Kept Secret (2015), in Carré en TivoliVredenburg, best nog ruimte was voor een vierde optreden op Nederlandse bodem. Maar inmiddels is er wel nieuw werk.

En wat blijkt: Matsson is eigenlijk alleen nog maar beter geworden. Het duurt echter wel even voordat je dat beseft: aanvankelijk lijkt de vierkoppige band die hij mee heeft niet alle liedjes ten goede te komen. Toch blijkt al vlot dat niets minder waar is en is bijna ieder liedje op de ruim twintig songs tellende setlist raak. Het helpt natuurlijk ook dat de 33-jarige Zweed een heerlijk figuur is op het podium, die met iedere vezel in zijn lijf de ene na de andere gitaar bespeelt en altijd in is voor wat droge interactie met wat schreeuwers in het publiek.

In twee uur tijd onderschrijft de troubadour – of mogen we dat niet meer zeggen, als iemand met een band optreedt? – nog maar eens zijn unieke talent en blijkt andermaal dat-ie simpelweg geen slecht liedje kan schrijven. Het prachtige nieuwe (en toevallig vandaag verschenen) ‘Rivers’ is daar geen uitzondering op. Stiekem is het wel een verademing om Matsson weer eens in zijn uppie op een gitaar te horen, want ook vanavond zijn dit de momenten die als hoogtepunten dienen. Bijvoorbeeld hit ‘Love Is All’, waarbij je de vogels in de bomen die het theater omringen zowat kunt horen broeden, of doorbraaksingle en publieksfavoriet ‘The Gardener’, die de Scandinaviër ondanks dat het ‘de 14.000e keer is’ vol overgave speelt.

Maar zoals gezegd zijn ook de momenten met band niet verkeerd. ‘Timothy’, dat Matsson schreef voor een verre, beste vriend – hij woonde in Zweden, zijn vriend in Indiana, Amerika – is een behoorlijk uitbundige track, maar klinkt helemaal niet als een vreemde eend in de bijt. Sterker nog: hij komt vrij verbluffend binnen. Dat valt vooral toe te schrijven aan de manier waarop zijn vier bandleden en hij op elkaar zijn ingespeeld, waardoor alles als een geslaagd geheel klinkt. Met of zonder band, The Tallest Man On Earth blijft ook tijdens zijn zoveelste optreden in Nederland gewoon imponeren.