The Kyle Gass Band @ Metropool, Hengelo

We kennen Kyle Gass natuurlijk allemaal van de comedy-cultband Tenacious D, maar voor deze tour laat hij zijn muzikale wederhelft Jack Black achterwege. Ter promotie van het nieuwe album Thundering Herd doet de The Kyle Gass Band een tour door Europa en hij komt even langs Metropool om die nieuwe plaat ten gehore te brengen.

Het poppodium Metropool in Hengelo is goed gevuld en te zien aan de klederdracht zijn er veel Tenacious D-fans op komen dagen van heinde en verre, niet alleen om een avondje te rocken, maar ook om eens lekker te lachen. Meneer Gass staat immers bekend om zijn old school-rockmuziek met een dikke vette knipoog. Gelijk bij binnenkomst wordt de toon al gezet door de banner die hoog boven het podium hangt: een afbeelding van elk bandlid in middeleeuwse klederdracht al rijdend op onconventionele dieren. Dat belooft al veel goeds.

Er luidt een frivool middeleeuws folkliedje en daarmee wordt de band geïntroduceerd, direct overgaand in het nummer ‘Manchild’, van het zelfbenoemde debuutalbum. Op toepasselijke wijze is Gass gekleed in een basketbaltenue, waardoor hij, mede door zijn gezonde omvang, er daadwerkelijk uitziet als een veel te groot kind. Na het eerste nummer klinkt er een hartelijk applaus; de band wordt goed ontvangen, tot groot genoegen van Gass, die opmerkt dat ze voor kleiner en minder enthousiast publiek gespeeld hadden. Voor het overgaan op het nummer ‘Getting The Band Back Together’ wordt er door hem eerst nog even op komische wijze gekletst met het publiek. Iets waar hij overduidelijk zeer bedreven in is.

Bij de nummers ‘Our Job To Rock’ en ‘Cakey’ laat Gass duidelijk zien wat voor een positie hij vanavond inneemt: de interactie met het publiek is voor hem, maar het rocken laat hij aan zijn band over. Terwijl hij rustig met zijn akoestische gitaar het publiek overziet, staan de twee gitaristen John Konesky en Mike Bray duidelijk op de voorgrond. Op het enthousiasme van de band na lijkt het optreden nog redelijk mild. Dit is reden voor drummer Tim Spier om even in discussie te gaan over welk nummer er gespeeld moet worden. Er wordt gekozen voor het nummer ‘Tremendous’ en hiermee haalt de band even alles uit de kast, waaronder Gass die even zijn blokfluitkunsten aan het publiek toont.

Ongeveer tegen het einde word het nummer ‘Gypsy Scroll’ gespeeld. Een episch lied over een rocker, een zigeunerin en een stoofpot, waarbij Konesky en Bray allebei in monnikspij op Monty Python-esque wijze een dialoog voeren. Tijdens de toegift wordt het publiek nog getrakteerd op een aantal covers, waaronder van The Jackson 5 en het themanummer van The Fresh Prince Of Bel-Air. Een luchtig einde aan een luchtig optreden. De band was strak, het geluid was goed en Kyle Gass dronk rustig whisky uit een plastic bekertje.