Street Sects – End Position

street-sects-end-position(Album – The Flenser) Er zijn momenten waar men even stoom moet afblazen. De een doet dit door middel van een alcoholische versnapering, de ander gaat naar de sportschool. De twee heren van Street Sects hebben echter een betere methode waardoor dit alles overbodig wordt. Na een luistersessie van hun debuutalbum, End Position, ben je alle opgekropte frustratie in een klap kwijt.

Een mokerslag tegen je schedel; zo voelt het wanneer het nummer ‘And I Grew Into Ribbons’ zijn intrede doet. Zelfs een fervent liefhebber van ruige muziek zal even achter zijn oren krabben bij het horen van de gesmoorde vocalen en de stortvloed aan samples die dit duo gretig over de ruwe gitaar en drumpartijen gooit.  De uitspraak “ruige muziek” is in het geval van Street Sects dan ook wel een groot eufemisme, aangezien de oververzadigde noise-elementen meer aanwezig zijn om te choqueren dan om de muziek te dienen.

We horen gelukkig ook veel mooie consonante melodieën door de overstuurde brei heen. De afwisseling van vulgaire naar meer aangrijpende passages zijn een verademing. Op nummers zoals ‘Featherweight Hate’ wordt er bijvoorbeeld even afgezien van het pijnigen van de trommelvliezen en klinkt er in plaats daarvan een somber keyboard. Het tweetal weet op deze manier ruim een halfuur lang te boeien zonder in herhaling te vallen. De diepzinnige momenten die de band probeert te creëren, voelen, ondanks de synthetische aard van het album, oprecht; de woede en het verdriet van zanger Leo Ashline zijn duidelijk. Jammer genoeg komen de zangpartijen niet volledig tot hun recht, doordat de hevige instrumentatie deze naar de achtergrond duwt.

Hoewel deze plaat schoonheidsfouten bezit, is het luisteren ervan zeker de moeite waard. Street Sects is er in geslaagd om een gitzwart stuk kunst te produceren met dezelfde melodieuze sensibiliteit als Nine Inch Nails, als deze band onder invloed zou zijn van steroïden. Het album is vanwege de serieuze oorviolatie niet voor iedereen weggelegd, maar mocht je dapper genoeg zijn, dan is End Position zeker een aanrader.