Oathbreaker – Rheia

oathbreaker-rheia(Album – Deathwish) Drie jaar na Eros|Anteros komt Oathbreaker met de derde plaat Rheia op geheel nieuwe territoria. Dat de band geen blackened hardcore zou blijven spelen was al duidelijk maar er is een immense stap voorwaarts gezet in het ontwikkelen van een nieuw geluid.

Op Rheia begint de band rustig maar het tweede nummer ‘Second Son of R.’ laat het nieuwe geluid van de band al wat horen. Het is namelijk zangeres Caro Tanghe die stappen heeft gezet en meer gevarieerd uit de hoek komt. De getormenteerde uithalen aan het einde van dit nummer zijn compleet nieuw voor de band en voegen een extra pijnlijke laag aan de blackgaze toe. Daarmee speelt de band op de eerste van de dubbel-lp goed mee. Hoogtepunt ‘Needles in Your Skin’ is een pracht voorbeeld van hoe Oathbreaker zich ontwikkeld heeft. De vergelijking met oud-labelgenoten Deafheaven is wellicht iets te makkelijk, maar de balans die deze band heeft tussen de harde black metal en shoegaze- of post-rock-invloeden is op Rheia duidelijk aanwezig.

Op de tweede helft verwateren typische structuren nog meer, wat deze nummers wat lastiger maken om te waarderen. De ijle zang ligt net wat meer op de voorgrond en de blackened metal ondervindt daar last van. Daar moet je van houden maar het succesvolle album Mariner geeft wel aan dat de metalwereld hiervoor open staat. ‘I’m Sorry, This Is’ of de afsluiter ‘Begeerte’ zullen wat meer tijd kosten de harten te veroveren van de fans.

Een innovatief album verdeelt de fans altijd en Rheia is daar geen vreemde in. Het zorgt ook voor een bij vlagen dissonante sfeer waarvan te verwachten valt dat de band die bij het volgende album heeft opgelost.