Shawn James & The Shapeshifters @ Atak, Enschede

Een jaar bij poppodium Atak is niet compleet als Shawn James & The Shapeshifters er niet zijn geweest. De afgelopen twee keren dat ze kwamen spelen waren zo’n succes, dat een derde maal er dik inzat. Tot genoegen van de fans, die vanavond in groten getale aanwezig zijn.

Het zouden de Shapeshifters niet zijn geweest als de band niet nogmaals met een andere bezetting zou gaan touren. De hoeveelheid energie waarmee ze het podium bestormen blijkt gelukkig nog wel hetzelfde. Gelijk bij opkomst trapt het viertal af met een lompe doombreakdown en een van de populairdere tracks in het repertoire: ‘Hunger’. Een interessante keuze gezien dit nummer in het verleden doorgaans de afsluiter was. De band maakt hiermee duidelijk dat het nieuwere werk meer aan bod zal komen dan de klassiekers.

Na de sterke opener volgt er een monoloog over de stinkende voeten van bassist Jeff Bodine. In deze luchtige anekdote ligt ook de strekking van de avond. Waar James ook speelt, zijn shows zijn, hoewel er strak word gespeeld, altijd vrijblijvend.

Het publiek wordt duidelijk aangestoken door de onbevangen sfeer; de barmannen hebben het maar wat druk met het serveren van de liters bier die worden gedronken. In luttele minuten is Atak gevuld met het gejoel en gekakel van beschonken fans, totdat James het nummer ‘American Hearts’ inzet, waarna het even muisstil is.

Genieten dus, maar de rust die door de zaal heerst, maakt al snel weer plaats voor een gebulder van jewelste; bijna alsof James bang is om zijn volgelingen niet de avond van hun leven te geven. Erg jammer, want hoewel het Tom Waits-esque gebrul dat hij evoceert heerlijk is om naar te luisteren, zou een tweede intiem folknummer in de setlijst zeker niet verkeerd zijn. Heel erg vindt het benevelde publiek het echter niet. Er is enkel lof voor de man uit Fayetteville, Arkansas, en de waardering is zeker wederzijds, want hij komt maar liefst tweemaal terug voor een toegift: “Fuck it, we’re doing one more.”

1 Comment

Comments are closed.