Liima @ WORM, Rotterdam

Het debuutalbum ii van de band Liima zal niet bij iedereen aanslaan. De op synth-gecentreerde plaat is doorspekt met new wave-drums en vraagt nogal wat van de luisteraar. De muzikanten namen het album op in Berlijn maar de nummers kwamen o.a. in Finland, Turkije, en Madeira tot stand. Dat WORM aangekleed is met oude vliegtuigonderdelen is uiteraard toevallig maar het creëert een ambiance die goed past bij het nomadische aspect van ii.

img_9340

Liima

Het Deense Liima is samengesteld uit leden van Efterklang en de Finse percussionist Tatu Rönkkö, de bagage van deze bands is in dit nieuwe project duidelijk hoorbaar. Efterklang is een band die altijd zijn eigen weg bewandelde, wars van verwachtingen en pretentie. Liima lijkt eenzelfde insteek te hanteren met als verschil dat ze een compacter en beklemmender geluid heeft.

Het optreden vanavond is strak en intens, zelfs op de meest bombastische uithalen is iedere noot hoorbaar en dient het een nauw geregisseerd doel. Waar Efterklang niet vies was van elektronica tillen de heren dit met Liima naar een hoger plan. Ongetwijfeld door de toevoeging van Rönkkö, waardoor de muziek minder uitgebalanceerd is en de randen van de extremen vaker opgezocht worden.

‘Woods’ klinkt onheilspellend, Rönkkö leeft zich uit op keukengerei dat uitgestald ligt op een strijkplank, hij slaat er net zo lang op los tot alle onderdelen van de plank afgevallen zijn. Omlijst met zware synths en baspartijen heeft het iets magisch. Het geheel klinkt apocalyptisch tot de bombast overgenomen wordt door enkel de piano en vocalen van Casper Clausen, als kalmte na de storm. ‘Amerika’ is wellicht het meest toegankelijke nummer van het viertal, dansbare melodieën met de warme en herkenbare vocalen van Clausen. Uitgelicht door projecties heeft ook de band het zichtbaar naar hun zin. ‘Russians’ wordt ingeleid door schallende trompetten, ongewild zie je marcherende soldaten voor je. ‘Roger Waters’ klinkt als een computerspel met veel bliepjes en blopjes, statisch, vocalen gezongen door een variëteit aan microfoons waardoor ze getransformeerd worden door robotachtige klanken.

Liima weet vanavond positief te verrassen en zet een geweldig optreden neer. Hoewel het zonde zou zijn als dit project het einde betekent van Efterklang snijden de heren met ii een spannende en vernieuwende bron aan die hopelijk tot meer moois zal leiden.

Liima