American Football – American Football (LP2)

 american-football-american-football-lp2(Album – Polyvinyl Records) Fans van de band  American Football konden hun geluk niet op, toen het label Polyvinyl Records in 2014 aankondigde dat de heren weer bij elkaar zouden komen om te touren. Het zelfbenoemde debuutalbum dat in 1999 werd uitgebracht door deze culthelden was een grote hit, maar de band hield al snel op met bestaan. De reformatie was echter zo’n succes dat er nu na zeventien jaar een vervolg is gemaakt op de dromerige emo-klassieker en deze is getiteld American Football (LP2).

Na een paar seconden van het eerste nummer ‘Where Are We Now, is de melancholie direct voelbaar: frisse akkoorden, ingetogen, doch complexe drumpartijen en de minzame vocalen van Mike Kinsella. Alles komt je weer tegemoet, maar het voelt niet helemaal als vanouds; er mist een cruciaal element dat de debuutplaat zo memorabel maakt: het is namelijk geen emo meer. Hoewel alle onderdelen van de originele muziek aanwezig zijn, is het ontbreken van deze existentiële tienerangst een ontzettende domper. Nu is het natuurlijk lastig om als bijna-veertigjarige nog vol te houden dat je een jonge gekwelde ziel hebt. De verandering in kleur is echter zo groot dat het net zo goed een andere band had kunnen zijn. Ook de muzikale groei die Kinsella heeft doorgemaakt, is tekenend voor het geluid van de nieuwe nummers; het indie-folkisme waar de zanger tegenwoordig zijn liedjes mee schildert, heeft zich stiekem een weg gebaand door de materie van het album. Zeker niet slecht, maar de onderscheidende factor van de groep wordt hierdoor tenietgedaan.

American Football weet nog wel verschil te maken met de gemoedelijkheid die door elke toon in de compositie klinkt; meer nog dan vroeger, omdat de productie gelaagder is. Elk lief akkoord dat door Kinsella gespeeld wordt, krijgt een boost door een extra instrumentenpartij op de achtergrond. Deze details maken het album toch de moeite waard om meerdere keren te beluisteren en overtuigen misschien zelfs de puristen om de nieuwe sound te waarderen.