Crossing Border 2016: tiplijst

Crossing Border gaat op de schop dit jaar. Waar het festival in Den Haag voorheen in het NT-gebouw en de Schouwburg gehouden werd zijn de optredens dit jaar gecentreerd rondom het Paard van Troje, de Grote Markt, en de Lutherse Kerk. Constante in het geheel is dat Crossing Border weer een pracht van een line-up heeft die voor ieder wat te bieden heeft. Hier onze tips voor de komende editie.

Vrijdag

We luiden wat ons betreft het weekend rustig in met de etherische klanken van Sarah Neufeld. De Canadese speelde onder andere met Arcade Fire en Bell Orchestre. Als soloartiest bracht ze twee albums uit, tjokvol prachtige luisterliedjes waarop de viool een prominente plek inneemt.

John Paul White is de helft van het ter ziele zijnde duo The Civil Wars. Alle ellende en emotie heeft hij gegoten in zijn laatste plaat Beulah. Prachtige melancholische liedjes, gaat dat zien.

[youtube id=”CPdDwsKH7kc” width=”600″ height=”350″]

Het is een behoorlijke overstap van het gepluk aan gitaarsnaren naar de dansbare warme beats van Xenia Rubinos maar het optreden van de Amerikaanse belooft veel goeds. Haar laatste album Black Terry Cat is een mix van Beyoncé en Billie Holiday.

Voor fans van de Netflix-serie Narcos is Rodrigo Amarante een must. Hij schreef het openingsnummer van de serie maar ook de rest van zijn repertoire is meer dan de moeite waard, dus niet direct na het horen van de hit weglopen.

[youtube id=”J_i1FZEHH2o” width=”600″ height=”350″]

We sluiten de avond af in de Zwarte Ruiter met het Britse gitaargeweld van Shame. Heerlijke opstandige herrie die een wervelende show belooft.

Zaterdag

Het is en duivels dilemma zo aan het begin van de zaterdagavond: Angel Olsen of PJ Harvey. Eerstgenoemde bracht een pracht van een album uit en lijkt zichzelf met My Woman wederom overtroffen te hebben. De Amerikaanse singer-songwriter maakt liedjes met een venijnig randje. PJ Harvey komt poëzie voorlezen, wat vast ook een bijzondere ervaring zal worden. Ongetwijfeld ben je bij beide artiesten in goede handen maar het blijft moeilijk kiezen.

Het Britse Palace lijkt als een diesel die op gang gekomen is. Na hun EP Lost In The Night ging het geheel rollen en de trein dendert onverminderd hard door. Na geopend te hebben voor Ghostpoet en Jamie T brachten ze hun debuut So Long Forever uit die op The Line Of Best Fit met een 8.5 beoordeeld werd.

[youtube id=”kYqtLi0Fnwc” width=”600″ height=”350″]

Reikhalzend kijken we uit naar het optreden van C Duncan. De Schot maakt indringende lo-fi-folk waar synthesizers en dromerige soundscapes veelvuldig op de voorgrond treden. De warme kopstem van de Schot geeft het geheel een extra dimensie en is tevens de verbindende factor.

[youtube id=”5eV6r8Vp_RU” width=”600″ height=”350″]

We sluiten het festival af met The Low Anthem. Waar de Amerikanen voorheen vooral te scharen waren onder Americana, gooien ze het roer op hun laatste album Eyeland volledig om en duiken de experimentele hoek in. Het album portretteert de diversiteit van de band, het ene nummer kabbelt als een kalm beekje terwijl het volgende raast als een woeste rivier.

Crossing Border vindt plaats van 2 t/m 6 november in de binnenstad van Den Haag. Meer informatie: zie website.