Tindersticks @ 013, Tilburg

Al sinds het titelloze debuut uit 1993 grossiert Tindersticks in langzame, melancholische liedjes, met de van pijn doordrongen praatzang van Stuart Staples als immer herkenbaar uitgangspunt. Maar ondanks het constant produceren van prima platen bereikte Tindersticks daarin nooit de status van genregenoten zoals The National. Daar lijkt ook laatste plaat The Waiting Room van eerder dit jaar weinig aan te veranderen, en dus staan de Britten vanavond in een matig gevulde (schotten omlaag, balkon gesloten, stoeltjes vullen de zaal) 013 te Tilburg.

Eerder dit jaar tourde de band nog met grote filmprojecties op een scherm, waarachter het vijftal dan de muziek van The Waiting Room integraal vertolkte. Het past uitstekend bij de soundtrack-achtige muziek: traag, slepend, op een aangename manier voorspelbaar. Maar deel één van de tour zit er kennelijk op, nu zijn we aangekomen bij de ouderwetse optredens in zaaltjes. En, zo weten we al jaren, dat kan Tindersticks ook prima. Mooi hoe de toets- en gitaarlijntjes gecontroleerd van elkaar weglopen, terwijl Staples zich ondertussen vertwijfeld afvraagt of we ooit geliefden zijn geweest, of dat er misschien een tweede kans in zit, of toch maar constateert dat het soms wel pijn doet dat het over is.

Fraai hoor; je hoopt haast dat Staples het maar nooit zal treffen in de liefde en eeuwig deze verzuchtingen op melodie blijft zetten. Af en toe is er ruimte voor hoop, zoals in het meer uptempo rijtje nummers ‘We Are Dreamers!’, ‘Show Me Everything’ en ‘This Fire Of Autumn’ tegen het einde van de set. Dan is de aandacht af en toe wat afgedwaald tijdens al te veel traagheid – jammer dat die fraaie ballade ‘Hey Lucinda’ zonder wijlen Lhasa live niet die impact heeft van de studioversie – en doet de statische podiumpresentatie onder de theatrale belichting regelmatig terugverlangen naar de tour mét videoschermen, maar Tindersticks blijft halverwege de herfst een prima band om te zwelgen in liefdesissues. Weinig mis met deze band.