Krypts – Remnants Of Expansion

krypts-remnants-of-expansion(Album – Dark Descent) We zijn ruim 25 jaar verder na de grote deathmetal-opkomst van de jaren negentig en nog zijn er bands die proberen om de gloriedagen van grootheden zoals Death, Suffocation en Grave na te bootsen. De band Krypts is hierop geen uitzondering. Hoewel deze gasten er nog enigszins een eigen draai aan durven te geven, riekt het nieuwe album Remnants Of Expansion naar de 90’s nostalgie.

Na de heropkomst van het thrashmetalgenre, is nu eindelijk deathmetal aan de beurt. Krypts is begonnen in 2009 en is daarmee onderdeel van de grote deathmetalrevival en met de nieuwe plaat zijn ze een van de bewijzen dat het genre nog lang niet uitgestorven is. Het album heeft alle ingrediënten die je van een standaard deathmetalband verwacht: gitaren flink laag gestemd en mannelijke gutturale klanken. Aan de andere kant weet de band alle uitgekauwde elementen op te leuken door een Lovecraftiaanse sfeer te creëren. Dit doen ze door middel van lang uitgerekte passages (‘Arrow Of Entropy’), Mongools keelgezang (‘The Withering Titan’) en sinistere melodieën (‘Remnants Of Expansion’).

De muziek is overduidelijk een transformatie ondergaan ten opzichte van de demoplaat Enter The  Crypt; riffs hebben plaats gemaakt voor atmosfeer en dit is voor de veteranen van het genre mogelijk moeilijk verteerbaar. De nadruk op ambiance ten opzichte van hooks maakt ook dat de nummers eentonig lijken; de eenvoud van een formatie van twee gitaren, drums en vocalen (normaal gesproken een gouden viertal) werkt de band tegen, omdat er niet genoeg dynamiek wordt gecreëerd. Hoewel Krypts veel reverb gebruikt in de mix om te compenseren voor de monotone composities, voelt Remnants Of Expansion soms leeg.

De plaat is dus bij lange na niet perfect, maar de obscure coverart in combinatie met de onheilspellende soundtrack voelen als vanouds. Het is de Finse ‘deathmetallers’ gelukt om de essentie en mystiek van het duistere genre weer een plaats te geven in de tegenwoordige tijd.