Mutual Benefit @ Rotown, Rotterdam

Het kleurenpalet van Mutual Benefit, het nu-folk-project van Jordan Lee, is dat van de herfst. Eenvoudig doch kleurrijk, delicate melodieën, violen, harmonieën, een vleugje elektronica maar nooit meer dan dat. Het is inmiddels drie jaar geleden dat Mutual Benefit haar debuutalbum Love’s Crushing Diamond uitbracht. Een album dat in dat jaar in al zijn eenvoud afweek van de status quo. Opvolger Skip A Sinking Stone heeft dezelfde muzikale formule: minimale uitspattingen, beheerste zanglijnen en melancholiek.

img_0706-2

Skip A Sinking Stone bestaat uit twee delen waarvan het eerste deel een soort reisdagboek is, mijmeringen over het leven als een reizende muzikant. Het tweede deel omvat Lee’s leven in Brooklyn, een meer geaard bestaan met zijn eigen set problemen. De band staat vanavond in een matig gevulde Rotown, laten we het afschuiven op het druilerige weer want al snel blijkt dat het viertal een volle zaal publiek verdient.

Mutual Benefit begint de avond met het instrumentale ‘Madrugada’, langgerekte tonen met precisie gespeeld. Het geheel gaat, net als op het album, moeiteloos over in ‘Skipping Stones’. Lee zingt “Let’s take the long way home // Let’s throw away our phones // We can see stars from here // Why would we go back anywhere?” De toon voor de avond is gezet.

img_0772

Lee’s arrangementen zijn groots, gelaagd en er komt een diversiteit aan instrumenten voorbij. Live doet hij juist een stapje terug. Geen gedigitaliseerde violen maar enkel een dwarsfluit die afwijkt van de standaardinstrumenten. Dat Mutual Benefit ook zonder deze toevoegingen een diversiteit aan muzikale lagen weet neer te zetten is indrukwekkend. Zonder violen klinkt het wat ruwer, minder gepolijst en dat past vanavond prima.

Hoewel de meeste aandacht, uiteraard, uitgaat naar Skip A Sinking Stone is er gelukkig ook ruimte voor werk van Love’s Crushing Diamond.  Een album met een niveau dat Lee met zijn laatste plaat helaas niet wist te bereiken. ‘Golden Wake’ en ‘Statue Of A Man’ zijn dan ook welkome toevoegingen en geven het optreden net dat beetje meer.

img_0792

Het optreden vanavond is het beste te omschrijven als gemoedelijk. Vrij van trucjes en bombast laat het viertal zien dat je ook met eenvoud diepe indruk kan maken.