Glen Hansard @ De Roma, Antwerpen

Glen Hansard is een man van het vele touren. De laatste jaren lijkt hij ieder kwartaal wel in de buurt te zijn. Begin dit jaar stond hij in TivoliVredenburg, daarna op Down The Rabbit Hole, vanavond trapt hij zijn Europese tour af in het Antwerpse De Roma, een prachtige zaal met een mooie historie.

De Ierse zanger heeft een rijke muzikale geschiedenis: van The Frames en The Swell Season, tot een goedlopende solocarrière. De zanger heeft nooit onder stoelen en banken gestoken waar hij de mosterd vandaan haalt, ieder optreden prijken er wel een paar covers op de setlist: van Leonard Cohen tot Van Morrison, Pearl Jam tot dEUS.

img_1144-4

Toen onlangs Cohen overleed en Hansard zijn medeleven betuigde aan Cohens gitarist Javier Mas vroeg Mas hem of hij mee mocht op tour. Muziek maken was voor Mas de enige manier om met het overlijden van Cohen om te kunnen gaan. Het is tekenend voor de Ier, niet alleen dat hij Mas mee laat spelen in zijn band, maar ook omdat Mas in Hansard en zijn muziek de pijn verzachtende omstandigheid zag die hij nodig had.

Het gitaarspel van Mas zorgt vanavond voor extra warmte. De set is mooi opgebouwd, van het indringende begin met Cohens ‘Bird On A Wire’, tot ‘Star Star’ van The Frames, Van Morrisons ‘Atral Weeks’ tot het solo onversterkt gezongen ‘Say It To Me Now’.

img_0952-4

Door een andere richting in te slaan heeft Hansard een nieuwe groep luisteraars aangesneden, zijn muziek is niet meer zo vernieuwend als die ten tijde van The Frames was, lieflijk en aangrijpend als dat van The Swell Season, maar heeft inmiddels een wat meer volwassen ‘middle of the road’-geluid. Constante in het geheel zijn de ijzersterke nummers en het gepassioneerde spel. Ook vanavond bewijst Hansard weer dat zijn naam in het rijtje der grootheden Buckley, Cohen, en Dylan thuishoort.

Wij zijn er vanavond bij voor een fotoverslag.