A Tribe Called Quest – We Got It From Here… Thank You 4 Your Service

a-tribe-called-quest-we-got-it-from-here-thank-you-4-your-service(Album – Sony Music) Tot dusver is 2016 een bizar en hectisch jaar gebleken; zo heftig zelfs, dat de pioniers van het alternatieve hiphopcollectief A Tribe Called Quest na een achttienjarige winterslaap besloten hun zegje weer eens te doen.  De titel van het nieuwe album We Got It From Here… Thank You 4 Your Service  is bedacht door het inmiddels overleden bandlid (maart dit jaar) Phife Dawg en hoewel de overige leden geen idee hadden wat hij ermee bedoelde, lieten ze het in zijn eer staan.

Een zeer emotioneel beladen album dus; maar ook erg maatschappijkritisch. In het eerste nummer ‘The Space Program’  rapt Q-tip over de onderdrukking en de beproevingen die de Afro-Amerikaanse bevolking nog dagelijks meemaakt. Dit thema en andere politieke onderwerpen vormen de blauwdruk voor de rest van het album. Om hun boodschap te verspreiden hebben de rappers hulp ingeroepen van veel gerenommeerde namen binnen en buiten de hiphopscene: Kanye West, Andre 3000, Elton John en Jack White; al deze figuren (en meer) passeren de revue en allen zijn ze perfect geïntegreerd in de herkenbare A Tribe Called Quest-sound. Vooral de bars van Kendrick Lamar op het nummer ‘Conrad Tokyo’ zijn fantastisch.

Het bovengenoemde nummer is tevens een perfect voorbeeld van hoe de groep op meesterlijke wijze hun kenmerkende geluid in de moderne tijd weet te voegen. Het album wisselt soepel tussen elektronische samples en twangy gitaarpartijen, met van tijd tot tijd een jazzy uitstapje. Bekend terrein, maar met moderne rap-esthetica. Enig puntje van kritiek op deze formule is dat sommige nummers maar een beetje voort lijken te kabbelen zonder enige spanning. Ritmes en tempo’s worden vaak op dezelfde wijze toegepast en zijn voor een zestig minuten tellende lp te statisch om volledig te blijven boeien.

Echter is de aandacht die is gestoken in de sonische kwaliteit van elke track zo hoog dat het slechts een kleine smet op het album is. Deze hiphopformatie heeft bewezen meer dan alleen relevant te zijn in de hiphopscene en is een fantastische laatste dankbetuiging aan de fans.