Earth Moves – The Truth In Our Bodies

earthmoves(Album – Truthseeker Records / Holy Roar) Het Britse Earth Moves heeft ongeveer een minuut nodig gehad om te imponeren: wanneer de band vlak voor de tweede minuut op leadsingle ‘House Of Flowers’ het gaspedaal intrapt en op fenomenale wijze sonische post-rock en beukende post-black-metal met elkaar vervlecht ben je als luisteraar verkocht. Maar dan zijn we er nog niet: nog in hetzelfde nummer komen elementen van post-hardcore en screamo voorbij.

Dit viertal tapt uit meerdere vaatjes, maar onsamenhangend klinkt het nooit. De korte opener ‘Omen’ fungeert deels als een stilte voor de storm, maar anderzijds laat de korte eruptie later in het nummer al horen waartoe de band nog meer in staat is. Het lange ‘Irridescent’ opent met een brute black-metal-achtige sectie en sluit met een doom-metal-achtige sectie. Daartussen? Een als brug fungerende passage met post-rock-instrumentatie en zware post-hardcore-screams.

‘There Was An Apple Orchard Here’ is veel trager en heeft een aparte jaren negentig-grungesound in de gitaarpartijen, met hele natuurlijke klanken. Je zou het nummer als een adempauze kunnen zien, maar net wanneer je de richting denkt te weten zet het viertal uit Londen/Brighton je op het verkeerde been. Zoals de band dat de hele plaat al doet. ‘Pia Matar’ kent zoveel tempowisselingen en stijlveranderingen, maar geen moment klinkt het geforceerd. Hard, zacht, hard, stil, snel, traag, beuken.

Afsluiter ‘Breathing Solemnity In The Deep Night’ klinkt behoorlijk clean, althans de eerste helft dan. Net over de helft gaat nog één keer het gas erop en worden alle registers opengetrokken. Als je het over referentiebands hebt, denk dan We Never Learned To Live, Envy, Deafheaven en een hint O’Brother, maar Earth Moves is vooral Earth Moves en The Truth In Our Bodies is een waar meesterwerk.