Metallica – Hardwired… To Self-Destruct

metallica-hardwired-to-self-destruct(Album – Blackened Recordings / Universal) Er is lange stilte geweest aan het Metallica-front, maar na acht jaar wachten is het toch weer zover. Hardwired… To Self-Destruct is het tiende studioalbum dat de thrashmetallegendes uitbrengen en is qua compositie een samenvoeging van alle albums die ze tot op heden hebben gemaakt.

Als we James Hetfield moeten geloven, is de nieuwe plaat een combinatie van Kill ‘Em All en het Metallica-album. Voor de verwijzing naar de debuutplaat moet men wellicht wat beter zoeken, maar het nummer ‘Here Comes Revenge’ kopieert inderdaad letterlijk het ritmisch patroon van ‘Enter Sandman’.  Zo zijn er meer nummers op deze plaat die terugblikken op het oeuvre van de rock-’n-roll hall-of-famers; zo had het nummer ‘Dream No More’ een bonustrack kunnen zijn van Load, terwijl ‘Moth Into Flame’ meer in het kader valt van And Justice For All. Op deze manier laat Metallica geen enkele fan in de steek.

De plaat luistert in vergelijking met de voorganger Death Magnetic ook veel makkelijker weg; geen gekunstel meer met allerlei moeilijke riffs en overgangen. Nee, in plaats daarvan is Hardwired… To Self-Destruct veel meer gestroomlijnd en laat ruimte over voor veel mooie gitaarharmonieen. Ook de productie heeft meer aandacht gekregen. Vooral Hetfield heeft de meeste hulp gekregen om zijn vocalen beter uit de verf te laten komen; een  beetje pitch-correction en tweede stem erbij doet wonderen.

Het album is flink gepolijst en daar is weinig mis mee, maar er mist wel een beetje spanning. De doorgewinterde Metallica-fan zal hier zeker geen problemen mee hebben en laten we eerlijk zijn: dit album is ook gemaakt voor niemand anders dan trouwe fans. Dus, wat maakt het uit of Kirk Hammet een halfbakken solo weggeeft met drie wah-wah-pedalen. Metallica is een band die zijn mindere kwaliteiten heeft omarmd  en deze flink in het gezicht drukt van de haters