Jaarlijst 2016: Niels de Bruijn

  1. Radiohead – A Moon Shaped Pool
  2. Weezer – The White Album
  3. Nick Cave & The Bad Seeds – Skeleton Tree
  4. Descendents – Hypercaffium Spazzinate
  5. Ash Borer – The Irrepassable Gate
  6. Angel Du$t – Rock the Fuck on Forever
  7. World Be Free – The Anti-Circle
  8. Mindset – Nothing Less
  9. Touche Amore – Stage Four
  10. Super Unison – Aut0

Met het uitkomen van de nieuwe Radiohead wist ik het eigenlijk al: dit is de plaat van het jaar. Zo treurig, zo gevarieerd maar zo enorm mooi, alleen Nick Cave kon het misschien nog toppen. Helaas is zijn album meer rouwverwerking dan een poging prachtige nummers af te leveren. Maar met twee van die diepdroevige albums in de top drie moet er ook iets vrolijks tussen, vandaar de return to form van Weezer. Ook Milo Auckerman, Scott Vogel en Megan O Neill Pennie verrasten met albums die wat afweken van hun eerder opgenomen werk (of in het geval van de eerste, werk dat helemaal niet verwacht werd). Afvallers waren er genoeg, het bewijs van een goed muzikaal jaar. Nails, The Dillinger Escape Plan, Neurosis, Oathbreaker, Agnes Obel, Leonard Cohen: allemaal net niet goed genoeg maar komen wel vaak voorbij.