Jaarlijst 2016: Robin Oostrum

  1. Radiohead – A Moon Shaped Pool
  2. Bon Iver – 22, A Million
  3. David Bowie – Blackstar
  4. Anderson .Paak – Malibu
  5. Tindersticks – The Waiting Room
  6. Beyoncé – Lemonade
  7. Cass McCombs – Mangy Love
  8. Mitski – Puberty 2
  9. Whitney – Light Upon The Lake
  10. Damien Jurado – Visions of Us on the Land

Een mooi jaar voor albums, als je het mij vraagt. Opvallend hoe de gevestigde namen dit jaar domineren: behalve Bowie, Radiohead en Bon Iver hadden ook Nick Cave en PJ Harvey er op een andere dag prima tussen gepast met hun laatste platen.

Hoewel ik Blackstar als kunstvorm (je dood tot kunst verheffen) echt ongeëvenaard vind, kies ik toch voor twee platen die ik muzikaal wat spannender vind. Daarnaast ga ik voor de heerlijk funky r&b/hiphop/jazz van doorbraak van het jaar Anderson .Paak, de eindelijk weer eens onder de huid kruipende melancholie van Tindersticks, de pop-met-betekenis van Beyoncé, de knap gearrangeerde indiefolk van Cass McCombs, de schurende punkpop van Mitski, de vrolijke zomerplaat van het jaar van Whitney en de fraaie voltooiing van een drieluik van persoonlijke held Damien Jurado.

Bubbling under: de mooie laidbackplaat van Wilco, de iele synthpop van Bat for Lashes, de catchy folk van Kevin Morby, de comebackplaat van A Tribe Called Quest, de meer jazzy outtakes van Kendrick Lamar, de rammelende gitaren van Car Seat Headrest en Parquet Courts, de psychedelische folkpopplaten van Doug Tuttle en Ryley Walker en de Koreaanse post-rock van Jambinai.