Jaarlijst 2016: Koen Smilde

Door Koen Smilde 19 december 2016 Reacties staat uit voor Jaarlijst 2016: Koen Smilde
  1. Tindersticks – The Waiting Room
  2. PJ Harvey – Hope Six Demolition Project
  3. David Bowie – Blackstar
  4. Oranssi Pazuzu – Värähtelijä
  5. Jesu/Sun Kil Moon – Jesu/Sun Kil Moon
  6. Nick Cave & The Bad Seeds – Skeleton Tree
  7. Black Bombaim & Peter Brötzmann – Black Bombaim & Peter Brötzmann
  8. Ulver – ATGCLVLSSCAP
  9. James Johnston – The Starless Room
  10. Swans – The Glowing Man

2016 was een uitstekend muziekjaar, waarin bijna al mijn favoriete artiesten nieuw werk uitbrachten. Op de eerste plaats staat The Waiting Room van Tindersticks. Ik was de band wat uit het oog verloren, maar dit album vormde, samen met een sublieme show in Carré, voor mij de aanleiding voor een (her)ontdekking van hun stemmige oeuvre. PJ Harvey zag ik dit jaar twee keer live en dat bracht haar aanvankelijk wat tegenvallende nieuwe album tot leven. Over David Bowies zwanenzang is het meeste wel gezegd en geschreven. Voor mij kwam de plaat precies op het juiste moment uit, net na mijn bezoek aan de tentoonstelling in het Groninger Museum. Een prachtig kroonstuk op een veelzijdige loopbaan. Verder was ik onder de indruk van de luistertrip van blackmetallers Oranssi Pazuzu, de uitgesponnen poëzie van Mark Kozelek (Sun Kil Moon) gecombineerd met de uitgesponnen postrock van Jesu en Nick Cave’s rouwplaat.

Toevallig bestaat mijn top drie uit platen waarop koperblazers een belangrijke rol spelen, maar bonter dan de psychrockers van Black Bombaim en freejazz saxofonist Peter Brötzmann maakt niemand het dit jaar. Een iets minder uitbundig klinkende jamplaat is de ‘liveregistratie’ van Ulver. Ook James Johnston houdt het rustig op zijn solodebuut. De gierende gitaaruithalen van zijn werk met Gallon Drunk hebben plaats gemaakt voor soulvol pianospel. Hekkensluiter is het loodzware slotakkoord van Swans, waarop de band andermaal bewijst tot de buitencategorie te behoren.

Tot slot nog een eervolle vermelding voor de albums van Leonard Cohen, Iggy Pop, Anohni en een tweetal compilaties. Analog Africa bracht met de dubbelelpee Space Echo – The Mystery Behind the Cosmic Sound of Cabo Verde Finally Revealed! een selectie van het beste dat de Kaapverdische muziekscene van rond 1980 te bieden had. Electronica, funk, psychedelica en traditionele klanken versmelten hier tot een spannend geheel. Daarnaast verdient het 4AD-tributealbum Day of the Dead lof. Vijf cd’s met Grateful Dead-herinterpretaties door de crème de la crème van de hedendaagse alternatieve muziekscene – genoeg luistermateriaal om de tijd tot 2017 uit te zitten!

Je kunt geen reactie achterlaten.