Jaarlijst 2016: Jeffrey Zweep

  1. 65daysofstatic – No Man’s Sky: Music For An Infinite Universe
  2. Earth Moves – The Truth In Our Bodies
  3. Mogwai – Atomic
  4. Deftones – Gore
  5. Cult Of Luna & Julie Christmas – Mariner
  6. Saul Williams – MartyrLoserKing
  7. An Autumn For Crippled Children – Eternal
  8. Nevermen – Nevermen
  9. Black Oak – Equinox
  10. Touché Amoré – Stage Four

Met een game-soundtrack liet 65daysofstatic andermaal horen hoé ongelofelijk goed deze band is. No Man’s Sky: Music For An Infinite Universe is de overtreffende trap van alles wat het viertal hiervoor heeft gemaakt, maar past ook perfect naast ouder werk. En als je dát kan, dan ben je een hele grote. Het is alleen zo jammer dat die plaat niet de aandacht heeft gekregen die het verdient.

Nieuwkomer en grote verrassing Earth Moves heeft met een potpourri van post-hardcore, post-rock, doom, black en shoegaze in de vorm van The Truth In Our Bodies een waar meesterwerk afgeleverd. Ook verrassend: Saul Williams’ return to form met het maatschappijkritische MartyrLoserKing, het uit Friesland  (!) afkomstige An Autumn For Crippled Children, volgens sommigen de missing link tussen Joy Division en Deafheaven. Écht. En dan moeten we Nevermen, de samenwerking tussen Doseone, TV on the Radio’s Tunde Adebimpe en Faith No More/Tomahawk/Fantomas Mike Patton, niet vergeten natuurlijk.

Afvallers waren er in de vorm van  onder andere Amanda Bergman, Sumac, Mamiffer, Explosions In The Sky en Kaada & Patton. Inderdaad: twee nieuwe bands van voormalig ISIS-frontman Aaron Turner (Sumac en Mamiffer) en nóg een plaat van Mike Patton. Beste liveshows waren naast twee keer 65daysofstatic, shows van Deafheaven, Baroness, Mogwai, Neurosis en Employed to Serve. Op naar 2017!