Jaarlijst 2016: Lars Kuperus

  1. David Bowie – Blackstar
  2. Death Grips – Bottomless Pit
  3. Obscura – Akróasis
  4. Clipping – Splendour & Misery
  5. Childish Gambino – Awaken, My Love!
  6. Wormrot – Voices
  7. BadBadNotGood – IV
  8. American Football – LP2
  9. Funeral Chic – Hatred Swarm
  10. Jungle By Night – The Traveller

Zo’n jaarlijst bij elkaar stellen is erg leuk om te doen, maar om alle favorieten van het afgelopen jaar op volgorde te zetten van goed naar beter is nog best een pittige opdracht. Na lang peinzen is dit nu het eindresultaat.

Even een korte toelichting van beneden naar boven:

Jungle By Night – The Traveller

Van Nederlandse bodem deze geflipte jazzband.  Met deze vierde release steken ze het oude genre wederom in een fris en modern jasje. Speelse composities en prettig gestoord waar nodig. Favoriete tracks: ‘Caldera’, ‘Extortion’.

Funeral Chic – Hatred Swarm

Crust-punk, black metal, grindcore; deze band gooit al deze genres in een grote kom en vist er verscheidene ideeën uit. Productie is een beetje gruizig en dof, maar dat heeft zo zijn charmes. Favoriete tracks: ‘Shade’, ‘Humanity Abandoned’.

American Football – LP2

Ik vond hem wel erg mooi hoor, LP2 van American Footbal. Hoewel ze de hype rond hun nieuwe release niet helemaal waar hebben gemaakt, is het album op zichzelf prachtig, zoet en dromerig. Favoriete tracks: ‘My Instincts Are The Enemy’, ‘I’ve Been So Lost For So Long’.

BadBadNotGood – IV

Meer jazz! En ook weer heerlijk eigenzinnig. Dit is het vierde album van deze Canadese instrumentalisten en hoewel de composities op zichzelf al erg goed zijn, vind ik de samenwerking met gastartiesten er het meest uitspringen. Favoriete tracks: ‘Hyssop Of Love’, ‘In Your Eyes’.

Wormrot – Voices

Heerlijk, van dat smerige gegil in combinatie met een flinke blastbeat. Wormrot durft er wel nog een beetje melodie aan toe te voegen hier en daar. Ze begeven zich zelfs buiten de grindcore-comfortzone door nummers te maken die langer zijn dan een minuut. (hoe durven ze!) Favoriete tracks: ‘God’s In His Heaven’, ‘Compassion Is Dead’.

Childish Gambino – Awaken, My Love!

Wat? Geen rap? Neen, Childish Gambino (ook wel bekend als Donald Glover van o.a. tv-serie Community) vond het interessanter om een hommage uit te brengen naar bands zoals Funkadelic. Elke track op dit album heeft een unieke toevoeging. Echt genieten! Favoriete tracks: ‘Boogieman’, ‘Redbone’.

Clipping – Splendour & Misery

Een ruimte-opera met bliksemsnelle raps en glitchy hiphopbeats. Dat is Splendour & Misery van Clipping. De plaat schetst een grimmig portret van het menselijk ras, eenzaam zwevend door de ruimte. Het ene moment luister je naar dark-ambient- en noise-tracks, het andere moment een tragisch folknummer. Meeslepend! Favoriete tracks: ‘All Black’, ‘Air ‘Em Out’.

Obscura – Akróasis

De meest catchy tech-deathplaat die ik heb gehoord sinds Autotheism van The Faceless. De gitaarpartijen zijn fantastisch, met de kunst van het weglaten in gedachte. Obscura laat veel ruimte in hun nummers over, waardoor elk instrument de perfecte plaats in de mix krijgt. De basgitaar is ook lekker hard gemixt en de solo’s zijn super vuig. Favoriete tracks: ‘Akróasis’, ‘Ode To The Sun’.

Death Grips – Bottomless Pit

Deze plaat heb ik waarschijnlijk het vaakst gedraaid dit jaar. Death Grips is ondanks hun obscure sampling en drukke beats zo verschrikkelijk fijn om mee te zingen. Erg vaag, maar het gaat niet meer uit je kop. Beste album sinds The Money Store. Favoriete tracks: ‘Giving Bad People Good Ideas’, ‘Warping’.

David Bowie – Blackstar

Elk nummer op deze plaat is memorabel. Natuurlijk is er sprake van sentiment als ik aan dit album denk; een grote held uit de rock-‘n-roll-wereld is heengegaan en dit album is de belichaming van dit tragische verlies. Maar al was Blackstar niet zo gelinkt aan Bowie zijn dood, dan nog is het een plaat waar veel aandacht en emotie in is gestopt. Favoriete tracks: Allemaal.