Jaarlijst 2016: Liv Krake

 1. Daughter – Not To Disappear
 2. RY X – Dawn
 3. Keaton Henson – Kindly Now
 4. Whitney – Light Upon The Lake
 5. Radiohead – A Moon Shaped Pool
 6. Bear’s Den – Red Earth & Pouring Rain
 7. Bon Iver – 22, A Million
 8. Palace – So Long Forever
 9. Black Oak – Equinox
 10. Frightened Rabbit – Painting Of A Panic Attack/Local Natives – Sunlit Youth

Schrappen, schrappen en nog eens schrappen. Vandaar ook een gedeelde tiende plek voor Frightened Rabbit en Local Natives, waarbij Frightened Rabbit net wat meer voorsprong heeft. Ik heb de laatste plaat van Local Natives aardig wat geluisterd en vind het na een paar luisterbeurten ook zeker de moeite waard. Toch blijf ik meer liefhebber van ouder werk van ze, zoals het magistrale Hummingbird en Gorilla Manor. Voor mij staat Daughter zonder enige twijfel op nummer één, met name omdat ik het eerste deel van 2016 deze plaat grijs heb gedraaid. Not To Disappear is een knettergoede plaat met sterke tracks en dito teksten. Ik ben een sucker voor goede lyrics en Elena Tonra en kornuiten weten me iedere keer weer te verrassen.

Het nieuwe werk van Keaton Henson moest voor veel liefhebbers even binnenkomen. Op de een of andere manier voelde ik dit album direct, waarschijnlijk hebben wederom die ijzersterke teksten daarmee te maken. Ik zag hem in november in Carré en hoewel het optreden aan de korte kant was (een ruim uur) was het een van de meest intense optredens van dit jaar. Over Radiohead en Bon Iver hoef ik verder niet uit te weiden volgens mij. Wel wat extra aandacht voor de debuutplaat van Black Oak: Equinox is een samenwerking van Nederlandse singer-songwriters The Black Atlantic en I am Oak en is een heel mooi geheel worden. Perfect voor herfstige en winterse dagen en laten er daar nou nog genoeg van komen.

Beste concerten van 2016

 1. Damien Rice @ Northside Festival
 2. RY X @ Lowlands/TivoliVredenburg
 3. Glen Hansard @ Down The Rabbit Hole
 4. Daniel Docherty @ Down The Rabbit Hole
 5. Bruce Springsteen @ Malieveld
 6. Mutemath @ Melkweg
 7. Whitney @ Lowlands
 8. Deftones @ Northside Festival
 9. Sigur Ros @ Northside Festival
 10. Alex Vargas @ Tolhuistuin/Paradiso Noord