Teenage Fanclub @ Paradiso, Amsterdam

Tijdloze gitaarliedjes, dat is waar Teenage Fanclub steengoed in is. De band is inmiddels al bijna drie decennia een gedegen koploper in dit genre en bewijst ook vanavond weer waarom dat is.

De mannen uit Schotland, in thuishaven Glasgow liefkozend ‘Fannies’ genoemd, vormde eind jaren tachtig Teenage Fanclub. Kurt Cobain was een frequent ‘plugger’ van de band en zelfs beroepschagrijn Liam Gallagher noemde Teenage Fanclub ‘the second greatest band – ever’ (op Oasis na, natuurlijk). Het typische hieraan is niet zozeer dat Teenage Fanclub hooggeplaatste fans heeft, maar dat deze twee muzikanten muzikaal mijlenver van elkaar verwijderd zijn en verenigen in Teenage Fanclub. De band is wars van hypes, vindt altijd weer bij een andere stroming aansluiting, en blijft inspireren.

IMG_2047

De liedjes van Teenage Fanclub schitteren in eenvoud, met lieflijke harmonieën, jengelende gitaren, en wat stevige riffs hier en daar. Nummers met een kop en een staart zonder al te veel tierelantijnen. Maar in de eenvoud gaat de genialiteit schuil van deze Schotten. De jaren tussen nieuwe albums zijn misschien de afgelopen tijd steeds langer geworden maar in kwaliteit heeft de band nooit ingeboet. Ook nieuwkomer Here bevat weer enkele pareltjes die vanavond gemakkelijk versmelten met het oudere werk van de ‘Fannies’.

Maar het zijn oudjes van Bandwagonesque, Grand Prix, en Songs From Northern Britain die vanavond de gangmakers zijn. Na eerder plichtgetrouw met ‘Start Again’ begonnen te zijn veert het publiek collectief op bij de eerste klanken van ‘I Don’t Want Control Of You’. Frontman Norman Blake is weinig spraakzaam, afgezien van een herhaald ‘bedankt’ refereert hij kort aan het concert dat de band in 1995 gaf in Paradiso. Maar de grijns die de zanger de gehele avond op zijn gezicht heeft spreekt boekdelen. Dit is een man met de leukste baan van de wereld.

IMG_2145

Vocalen worden vanavond keurig afgewisseld, ‘About You’ van Raymond McGinley, ‘Sparky’s Dream’ van bassist Gerard Love. Beide nummers getypeerd door mooie harmonieën en gitaarlijnen waar je niet op stil kunt blijven staan. En zo vliegt de avond voorbij. De eerste akkoorden van ‘The Concept’, de fuzzy gitaar van Raymond McGinley, Blake zingt “She wears denim wherever she goes // Says she’s gonna get some records by the Status Quo”, euforie, nostalgie, kippenvel – oh yeah. De band kwam, zag, en overwon.

Het geluid laat af en toe te wensen over, maar oh-oh wat zijn bandjes als Teenage Fanclub toch fijn. Ongecompliceerde popliedjes van grote kwaliteit bewijst ook vanavond het recept te zijn voor een carrière zonder houdbaarheidsdatum.