Wiegedood – De Doden Hebben het Goed II

wiegedood-de-doden-hebben-het-goed-ii(Album – Consouling Sounds) Een van de meest interessante nieuwe bands uit de Church Of Ra-stal is het blackmetaltrio Wiegedood. Met hun debuutalbum De Doden Hebben het Goed leverde de band een geweldig album af in de stijl van de Cascadian black metal van Wolves In The Throne Room. De opvolger is minstens net zo goed maar klinkt wel behoorlijk anders.

En gelukkig maar want het debuut was al niet het meest verrassende op het gebied van het genre. De vier nummers op De Doden Hebben Het Goed II laten een band horen die meer speelt met nuances terwijl er tegelijkertijd meer recht wordt gedaan aan de Scandinavische stijl van de jaren negentig. ‘Ontzieling’ opent met een verpletterende felheid maar de afwisseling met het rustige einde werkt toch uitstekend. Meer dan op de voorganger is de zang van Levy Seynaeve een sturende factor, hij is minder aanwezig op de voorgrond maar de noise drone-passages uit het titelnummer bijvoorbeeld worden door hem wel naar een grotere hoogte getild. Als je dan een beetje tot rust gekomen bent is daar de afsluiter ‘Smeekbede’ om alles even vlak te trekken.

Dat het een goed album zou worden was op basis van het debuut wel te verwachten. Maar dat het album tegelijkertijd verfrissend en traditioneel zou klinken, dat mag toch wel een flinke prestatie heten.