Ten Fé @ Rotown, Rotterdam

Ongetwijfeld is het een fijne opsteker voor de heren van Ten Fé. Dat het eerste optreden in ‘onbespeeld territoir’ direct uitverkoopt. En niet alleen op de deur van Rotown prijkt het bordje ‘uitverkocht’, ook voor het optreden in The Sugar Factory zijn geen kaarten meer beschikbaar. Het Britse duo, live versterkt door drie extra leden, bracht onlangs zijn debuutalbum uit en hoewel singles ‘Elodie’ en ‘Overflown’ al een voorbode waren voor de kwaliteit die de heren in huis hebben overtreft het album Hit The Light de verwachtingen.

Het album is een aaneenschakeling van popliedjes doorspekt van jaren tachtig en negentig pop en new wave. Die zouden niet misstaan op soundtracks van films als The Breakfast Club en Dazed And Confused. De rode draad door het album zijn de stuwende ritmes, dansbare melodieën, en de uitwisseling van vocalen tussen Ben Moorhouse en Leo Duncan.

IMG_2475

Ten Fé maakt vanavond een wat rommelige start met ‘Overflown’, dat verdrinkt in de synthesizers en drums. De nuances zijn ver te zoeken. Dit wordt gelukkig op single ‘Turn’ rechtgetrokken waarna de avond eigenlijk alleen maar in de lift zit. We horen een strak op elkaar ingespeeld geheel met twee frontmannen die voor dit vak geboren lijken te zijn.

‘Twist Your Arm’ heeft dat typische ‘Manchester The Stone Roses’-geluid. Dat Leo Duncan oogt als een jonge Ian Brown is uiteraard puur toeval. ‘Elodie’ zou ook een nummer van The War On Drugs kunnen zijn met vocalen die doen denken aan de eerste paar platen van Springsteen. Maar goed, alle vergelijkingen daargelaten, laat duidelijk zijn dat Ten Fé geen coverband is en aan alles een eigen draai geeft. Zo ook aan de enige cover die ze vanavond wel spelen, Underworld’s ‘Born Slippy’. Het vertraagde ritme, de loom gezongen vocalen, “lager lager lager mega mega white thing” vernuftig en vooral; ontzettend goed.

IMG_2266

Het mag allemaal niet heel vernieuwend zijn wat Ten Fé laat zien maar deze heren weten heel goed hoe je aanstekelijke popliedjes moet schrijven met broeierige ritmes waar je niet op stil kunt blijven staan. Met het naderende festivalseizoen is er hopelijk nog ergens in Nederland een plekje voor deze band, feest gegarandeerd.