Sausage Party

(Sony Pictures Home Entertainment) “There’s no preparing for this” staat er op het dvd-doosje van Sausage Party, een animatiefilm ontsproten uit de breinen van Seth Rogen, Evan Goldman en Jonah Hill. En ja, zeg dat nog een keer: een animatiefilm ontsproten uit de breinen van Seth Rogen, Evan Goldman en Jonah Hill en je begrijpt waarom je je hier níet op kan voorbereiden.

De film gaat over worstje Frank (Seth Rogen) en broodje Brenda (Kristen Wiig) die vinden dat ze bij elkaar horen, want een worstje hoort natuurlijk in een broodje. De producten in de supermarkt geloven dat de supermarkt een gevangenis is en dat wanneer ze door consumenten uitgekozen worden, ze vervolgens het eeuwige leven ontvangen in The Great Beyond.

Een teruggekomen fles honing-mosterd (Danny McBride) waarschuwt Frank over de leugens van The Great Beyond en stukje bij beetje valt Frank van z’n geloof. Na een ongeluk met een winkelwagen (met een werkelijk briljante link naar Saving Private Ryan) probeert hij achter de waarheid te komen: wat gebeurt er werkelijk wanneer de producten de supermarkt verlaten?

Wat volgt is een hilarisch avontuur, waar Frank en Brenda samen met de Joodse Sammy Bagel Jr (Edward Norton) en de Palestijnse Lavash (David Krumholtz) langs alle supermarktproducten moeten om bij de wijze drankfles Firewater (Bill Hader) te komen, de enige die de waarheid weet. De ruzies tussen Sammy en Lavash zijn zowel hilarisch als een punt van kritiek op het Joods-Palestijnse conflict en de hints naar popcultuur (o.a. Meatloaf, The Wizard Of Oz, Pixar en The Terminator) zijn briljant.

Ondertussen zijn er een aantal vrienden van Frank en Brenda daadwerkelijk in The Great Beyond terechtgekomen en probeert het misvormde worstje Barry (Michael Cera) terug te komen naar de supermarkt om de rest te waarschuwen. Naast de hoofdrollen zijn er ook briljante cameo’s van een wel erg op Adolf Hitler lijkende zuurkool genaamd FrankenFührer, een stuk kauwgum dat ontzettend veel op Stephen Hawking lijkt en James Franco als zichzelf en een junk.
En ja, dat klinkt misschien flauw en dat is het af en toe ook. Zo was uw recensent geen grote fan van de vaginale douche Douche (Nick Kroll) en was supermarktmedewerker Darren (Paul Rudd) ook een beetje meh. Maar behalve dat was Sausage Party werkelijk waar fantastisch, met fantastische vindingen, gouden woordgrappen en een orgy briljante eindscène. Ja, de humor is Amerikaans en plat, maar geloof vooral het IMDb-cijfer van 6,3 niet.