Mitski @ EKKO, Utrecht

Het is een avond waarop de dames de dienst uit maken. Vanavond wordt het publiek in EKKO opgewarmd door het uit Engeland afkomstige Personal Best. Frontvrouw Katie Gatt lijkt qua uitstraling en geluid linea recta weggelopen te zijn uit de Riot Grrrl-beweging van begin jaren negentig. De muziek ontketent een gevoel van nostalgie en een hunkering naar de zomer. Vooral het nummer ‘This Is What We Look Like’ heeft een anthemachtige kwaliteit die indruk maakt. Personal Best weet niet het gehele optreden de aandacht vast te houden maar voor een opwarmer tonen ze meer dan menigeen in eenzelfde positie.

IMG_2503

IMG_2516

Personal Best

De Amerikaans-Japanse Mitski Miyawaki bracht afgelopen jaar haar vierde album Puberty 2 uit, die overladen werd met sterren en lof. Het album bevat diverse elementen die door het gehele album steeds weer de kop op steken. Van droefgeestige dream-pop, langzame lome electronics, snelle met power-chords doorspekte folkpunk, en popritmes die in je hoofd blijven zitten. Een album met vele lagen en vele gezichten.

Waar Katie Gatt, in vergelijk, rock-‘n-roll personifieert gaat er van Mitski weinig uit. De venijnigheid en uithalen die op Puberty 2 zo typerend zijn corresponderen niet met het lieflijk ogende poppetje dat plaatsneemt op het podium. Maar, het gaat vanavond uiteraard om de muziek. ‘Dan The Dancer’ wordt overstemd door de fanatiek meppende drummer, van de vocalen is weinig te horen. De eerste drie rijen lijkt het weinig te deren, die staan tjokvol twintigers die adorerend richting het podium kijken en alles woord-voor-woord meezingen.

IMG_2542

Mitski

Het is vooral op de solonummers dat Miyawaki indruk maakt. ‘My Body’s Made Of Crushed Little Stars’ de gitaar die als een denderende trein door de zaal galmt, met een hunkering in haar stem brult Mitski “I wanna see the whole world / I don’t know how I’m gonna pay rent.” En, “I work better under a deadline / I pick an age when I’m gonna disappear.” Het heeft iets triests en wanhopigs maar het mooie aan Mitski is dat ze nooit in het verdriet blijft hangen maar op een realistische wijze de ellende en somberheid het hoofd biedt.

IMG_2582

Miyawaki laat vanavond ook live haar diverse gezichten zien, van de ingetogen vocalen op ‘Thursday Girl’ tot de uithalen op ‘Drunk Walk Home’. Ze dwingt de aandacht af met haar gitaarspel en bij tijden overweldigende zang. Eigenlijk precies zoals het hoort, op inhoud en niet op uiterlijk.