Depeche Mode – Spirit

Depeche Mode - Spirit album cover(Album – Columbia / Sony) Depeche Mode-fans, opgeletwant deze oude elektronische rockgroep is wedergekeerd met een nieuwe plaat. Onlangs zijn ze nog uitgeroepen tot officiële band die alt-right (moderne en rechtse internetgroepering) representeert. Op dit album getiteld Spirit laten ze echter  andere kreten horen: ‘Where’s The Revolution?’

Depeche Mode bestaat bijna veertig jaar en hun muzikale oeuvre heeft in al die tijd veel transformaties doorgemaakt van opgewekte synthpop (‘Just Can’t Get Enough’) tot bombastische elektronische rock (‘Enjoy The Silence’), maar met deze nieuwe release lijkt de creatieve bron een beetje leeg te zijn gelopen. De nummers zijn zeer traag en somber; iets dat in termen van gothic/elektronische muziek normaliter geen probleem is, het verschil zijnde dat er niet op gedanst kan worden en de productie ontzettend kaal is.

Op het nummer ‘You Move’ komt er iets meer schwung aan te pas en valt er zelfs een leuke oneven maatsoort te bespeuren. Helaas is deze groove van korte duur, want het nummer dat volgt, ‘Cover Me’, voelt weer erg stoffig. De monotone instrumenten waren wellicht beter te verdragen als frontman Dave Gahan zijn vocale performance er niet zo cliché en eentonig overheen had gegooid. Daarbij is de stem van Gahan ook nog eens heel erg naar de voorgrond gemixt, waardoor het duistere gevoel dat de band probeert over te brengen, verloren gaat.

Op het nummer ‘Hey Scum’ is dit helemaal een blamage waarbij de woorden “Hey scum, hey scum” op panische wijze worden uitgesproken. De oversturing die over deze passage wordt gegooid, is afgrijselijk. Overduidelijk is dit opzettelijk gedaan, maar deze distortion slaat binnen de context van de muziek volledig de plank mis.

Spirit voelt als een mislukte poging om iets relevants neer te zetten, terwijl de band er misschien beter aan had gedaan om terug te pakken op geslaagde projecten uit het verleden.