All Pigs Must Die @ Baroeg, Rotterdam

Het komt niet vaak voor dat je in de gelegenheid bent All Pigs Must Die te zien spelen. De band is meer een side-project zodat touren in Europa er niet zo snel inzit. Daarom is het een extra leuke kans de mannen aan het werk te zien in de Rotterdamse Baroeg.

Opener van de avond is het Nederlandse Nuclear Devastation waarna de Zweden van Gust (die met de hoofdact meereizen) doorgaan met de boel op te warmen. Het mooie aan de Baroeg blijft dat er een trouwe schare metalfans is die de eerste band al op een warm onthaal trakteert. Toch loopt het pas tegen de helft van de set van Gust echt lekker vol. Desalniettemin gaan beide bands er hard voor, de nationale support doet met hun moderne variant op blackened crust denken aan bands zoals Young And In The Way en past daarmee goed bij de afsluiter van vanavond terwijl de Zweedse labelgenoten van All Pigs Must Die wat meer variëren in hun geluid. Helaas kost het even wat tijd om op gang te komen.

Daar heeft Kevin Baker met All Pigs Must Die geen last van. De brulboei van The Hope Conspiracy heeft geen last van het feit dat het maandag is. Los van drummer Ben Koller, die met een grote grijns en Descendents-hemdje enorm technisch werk verricht, lijkt de rest van de band er iets minder zin in te hebben. Qua podiumpresentatie is het misschien wat tam, maar muzikaal walst de band met gemak over Rotterdam heen. Loodzware riffs worden afgewisseld met groovende passages waarover nihilistische teksten de boventoon blijven voeren. Helemaal interessant wordt het als de band een nieuw nummer speelt van het later dit jaar te verschijnen derde album. Een nummer waarin heel veel verschillende elementen passend samen worden gesmeed tot een log geheel. De band mist op ‘Hungry Wolf, Easy Prey’ en misschien ‘God is War’ na wat publiekslievelingen, vandaar dat de set soms wat samensmelt tot een brij. Maar alles bij elkaar vormt deze show een uitstekend begin van de nieuwe werkweek.