Run The Jewels @ Melkweg, Amsterdam

Heeft Run The Jewels eigenlijk wel een introductie nodig? De hiphop-‘supergroup’ (vrij naar Wikipedia) van El-P en Killer Mike, die na het uitbrengen van Run The Jewels 1, 2 én 3 de grote zaal van de Melkweg in no time wist uit te verkopen? Die na samenwerkingen met onder andere Big Boi (Outkast) en Zack de la Rocha (Rage Against The Machine) niet meer weg te denken is? Dacht het niet.

We kennen allemaal een uitverkochte Melkweg, maar vanavond bij Run The Jewels is het écht de overtreffende trap in het kwadraat. Mensen staan vast bij de bar en een beetje naar voren komen zit er een uur voor showtijd niet in. Alhoewel, uur? De huis-dj zet z’n afspeellijst al voor de tweede keer aan en u begrijpt: we hebben even mogen wachten op de heren.

Die heren komen even grotesk als clownesk onder Queen’s ‘We Are The Champions’ het podium op en gelijk lijkt de toon gezet. Anders dan Run The Jewels 3 begint de show die in het kader staat van deze plaat niet met opener ‘Down’, nee die eer is voor ‘Talk To Me’ weggelegd. En gelijk is duidelijk dat de beats harder dan op de plaat zijn. Zó hard, dat de heren zich overschreeuwen tijdens deze opener.

Gelukkig alleen tijdens de opener, want de flow en de sfeer zitten er goed in. Het lijkt er zelfs op dat iedereen jaren heeft gewacht op dit moment. En het is ook krap tweeënhalf jaar geleden dat de heren voor het laatst Nederland aandeden en in de tussentijd hebben ze zichzelf met Meow The Jewels en Run The Jewels 3 andermaal overtroffen.

En stuk voor stuk komen ze voorbij, alle rammers en beukers van die nieuwe plaat. Van een nóg hardere versie van ‘Legend Has It’ tot de versie van ‘Panther Like A Panther’ die je nooit had durven dromen dat die zou bestaan. Dát de sfeer er goed in zit bewijst laatstgenoemde met verve. Het publiek, dat in de volgepakte zaal al alles meerapte, laat zich tijdens “I’m the shit, bitch” nog eens extra hard gelden. En wat te denken van ‘Nobody Speaks’, de joint die ze met DJ Shadow maakten? Ook die passeert de revue en de southern voodoo vibe is een fijne afwisseling in de set.

De heren slaan Run The Jewels 2 zeker niet over. Zo is de bass op ‘Blockbuster Night Part 1’ hard genoeg om de gehele Melkweg af te breken en gaan alle registers open tijdens ‘Love Again’. Ook hier zingt iedereen alles woord voor woord mee. En zijn we dan klaar? Nee hoor! Killer Mike wil ons bedanken, want vier jaar geleden toen ze hun eerste album voor nop dropten verklaarde iedereen ze voor gek. Toen ze met de tweede plaat hetzelfde deden vond iedereen ze rijp voor een opname in een psychiatrische inrichting en nu ze ook de derde plaat op deze wijze dropten staan ze in uitverkochte zalen over de gehele wereld.

Het tweetal draagt ‘Run The Jewels’ aan iedereen in het publiek op en zo gaat de reguliere set out with a bang.  We hoeven niet lang te wachten op de toegift, want de heren zijn on fire en dat blijkt wel bij het beukende ‘Close Your Eyes (And Count To Fuck)’ en het smooth uitgevoerde ‘Early’. De heren persen er in no time 18 tracks uit en naderhand loopt iedereen over van de energie. Wát een live-act.