Jamiroquai – Automaton

jamiroquai-automaton(Album – Virgin EMI) Nieuw hoofddeksel, nieuwe kansen! Frontman Jay Kay  en zijn funky vrienden zijn weer terug voor een nieuw Jamiroquai-album getiteld Automaton. Ditmaal met een thema dat beschreven zou kunnen worden als  BeeGees in de ruimte, het referentiekader hier is de titeltrack ‘Automaton’: simpel, strak en met een geweldig gevonden couplet dat met een robotische dissonantie je hoofd niet meer uitgaat.

Een leuke combinatie van retro en futuristisch, maar toch zou het album meer solide geweest zijn als er een aantal nummers geschrapt waren. Tegen het middelste gedeelte van de plaat zitten er flink wat fillers tussen. De band is in hun concept ook vrij losjes, wat erg jammer is, want als elke track net zo consequent werd gesampled met dezelfde speelse sound was het misschien wat meeslepender geweest.

Het meest opvallende nummer is ‘Night Out In The Jungle’. Dat brengt op een rare wijze leven in de brouwerij, maar is wel een echte oddball tussen de songs. Plotseling vliegen er allerlei jaren tachtig-samples om je oren die niet helemaal thuis horen tussen de overduidelijk jaren zeventig-vibe van de gehele plaat.

Verder komen instrumenten, samples en effecten telkens uit een onverwachte hoek. Hierdoor komt de soms wat cheesy songwriting beter uit de verf. Het album is over het algemeen vrij rechttoe rechtaan en een beetje oppervlakkig, maar gelukkig is het uitvoerig luisteren ook niet van belang als er een superdikke baslijn doorheen knalt en je niks ander kunt doen dan dansen.