Japandroids @ Melkweg, Amsterdam

“Whoo o o o oh oo ooh! Whoo o o o oh o ooh!” Met die kreten, afkomstig van de fenomenale single ‘The House That Heaven Built’, brak Japandroids een jaar of vijf geleden snoeihard door. Punkrock zonder franjes, verpakt in catchy liedjes die al na één luisterbeurt niet meer uit je hoofd te krijgen zijn. Gespeeld door twee muzikale machines, want hoe houden ze het in hemelsnaam vol om vijf kwartier lang in een stampvolle Melkweg op dit maniakale tempo door te rammen?

Dasher

Als Dasher de planken verlaten heeft is het tijd voor de hoofdact. Het is een godswonder te noemen dat zanger en gitarist Brian King tussen de nummers door nog doodleuk een praatje weet te houden, als je met zoveel bezieling in de microfoon staat te schreeuwen. Want hoewel het gaspedaal op Japandroids’ nieuwste plaat Near To The Wild Heart Of Life af en toe een klein beetje wordt losgelaten, zit er nog steeds enorm veel venijn in de songs van het Canadese duo. Dat blijkt wel als je een minuut of wat naar drummer David Browse staart, die als een bezetene op zijn drumstel zit te rammen. Hoeveel vellen zou-ie er tijdens zo’n tour nou doorheen jagen?

japandroids-001

Je mag dus gerust stellen dat het muzikaal allemaal wel snor zit bij de twee. Dat is geen verrassing: touren is voor Japandroids de kers op de taart, zo vertelden ze een flinke tijd geleden in een interview voorafgaand aan hun show op Incubate. Sterker nog: een plaat maken, is voor hen vaak een excuus om weer op pad te kunnen. Ze genieten er dan ook oprecht van, doen hun uiterste best om de zaal tot een kolkende massa te laten verworden en spelen bovendien een retestrakke show, die al na drie nummers een paar aanwezigen verleidt tot een (al dan niet voorzichtige) crowdsurf- dan wel stagedivepoging.

japandroids-002

Halverwege de show wordt al eens geschreeuwd om de eerder genoemde fantastische single, waarop Browse uiteindelijk zegt: “We would like to play a few more songs before we play ‘The House That Heaven Built’, okay?” Er valt klein brokje irritatie in zijn stem te bespeuren, niet meer dan terecht. Te meer omdat dat nummer niet eens het hoogtepunt van de set is, wat vooral iets zegt over het algehele niveau dat ze vanavond meer dan een uur lang vol weten te houden. Een (punk)rockshow zoals je ze nog maar zelden voorgeschoteld krijgt.

Japandroids

Tekst: Juliën L’Ortye
Fotografie: Iris de Jong