Rock For People 2017: preview

Het plaatsje Hradec Králové in Tsjechië is één keer per jaar het toneel voor Rock For People. Het ‘festivalpark’- lees: oud vliegveld inclusief vele hangars, krijgt van 4 tot en met 6 juli 20.000 mensen per dag over de vloer, niet meetellend de vaste pre-party op 3 juli.

Ook in 2017 heeft de organisatie een gevarieerde line-up weten neer te zetten. Zo zijn de headliners Evanescence, Die Antwoord en Paramore en zorgen onder andere The Bloody Beetroots, Mastodon, You Me At Six en Gasmac Gilmore ervoor dat het aan diverse muziekstijlen niet ontbreekt. Het affiche wordt voor de rest compleet gemaakt door vele internationale en nationale namen. Voor de gehele line-up kijk je op de website. Wij van ROAR E-Zine geven je de 4 hoofdredenen om naar Tsjechië af te reizen en dit festival te bezoeken.

Reden 1: de prijs

In tegenstelling tot andere Europese landen betaalt men in Tsjechië niet met de euro, maar met de Tsjechische kroon. Voor ons Nederlanders een lucratieve deal. Want voor 1,- euro krijg je maar liefst 26,5 Tsjechische kronen. Laten we je enkele voorbeelden van prijzen geven op het festival aan de hand van onze ervaringen de afgelopen jaren op Rock for People. Voor een halve liter bier- van die kleine bekers zoals in Nederland kennen ze daar niet, betaal je rond de 33 kronen, omgerekend dus ongeveer €1,25. Heb je honger? Dan koop je een gehele pizza voor rond de €5,-. Warm weer? Dan haal je een heerlijke vers gemaakt halve liter cocktail voor rond de €3,5. Zoals je wellicht al had begrepen betaal je op Rock For People dan ook niet met munten of bonnen, maar met cash.

Reden 2: de sfeer

Festivals in het buitenland lijken minder aan elkaar te hangen van regels. Het aantal zichtbare beveiligers ligt veel lager in vergelijking met een gemiddeld festival in Nederland. Iets wat voor samenhang zorgt en voor sociale controle. Het festivalterrein is mede daardoor een oase van netheid. Iedereen draagt verantwoordelijkheid voor het festival en voor elkaar. Het terrein is gigantisch groot, door de perfecte indeling is het geen moment ergens megadruk en is er overal iets te beleven. Zo kon je jezelf eerst als Angry Bird laten afschieten, kun je stepjes huren van T-Mobile om het festivalterrein rond te racen, is er een hoek waar allerlei toffe wetenschappelijke experimenten worden uitgevoerd en bestaat de catering niet uit ketens die je op ieder festival ziet staan maar juist uit lokale mensen die met een eigen kraam(pje) eten komen bereiden.

Reden 3: de camping

Rock For People heeft verschillende campings. Zo is er een reguliere camping, autocamping  en een VIP-camping. De reguliere camping ligt aan de overkant van een grasveld aan de ingang van het festivalterrein. Laten we zeggen dat je lopend een ruime minuut onderweg bent van je tent naar het festivalterrein. Mocht je nu geen zin hebben om op te staan, dan zie en hoor je veel zaken van het festivalterrein op de camping. Voor enkele euro’s meer sta je op de VIP-camping. Hier mag je je auto naast je tent parkeren, stap je letterlijk vanuit je tent het festivalterrein op, is er een 24-uurstent aanwezig en voldoende schone douches en wc’s. Maar, slaap je toch liever in je auto – iets dat onder de Tsjechische festivalbezoeker zeer normaal is, dan mag je daar op Rock For People gewoon in slapen en koop je een ticket om je auto te parkeren.

Reden 4: non-stopfeest

Het festivalterrein opent haar deuren rond de klok van 12:00. Net zoals op vele andere festivals zijn de headliners op de buitenpodia rond de klok van middernacht afgelopen. Maar zoals gezegd vindt het festival plaats op een oud vliegveld. De achtergebleven hangars worden in de nacht gebruikt voor de vele dj-sets. Zo kun je als bezoeker door tot 05:00. Mocht je daarna nog niet genoeg hebben, dan staan er buiten het festivalterrein een handje vol barretjes met een kleine overkapping waar je 24 uur per dag voor de vier dagen dat het festival duurt door kan gaan.

Conclusie

Ben je op zoek naar een festival wat ‘anders’ is en een duidelijke eigen identiteit heeft, dan is Rock For People iets voor jou. Laat je overhalen door de prijsverhoudingen met de Nederlandse festivals, het standaard lekkere weer in Tsjechië in juli, het feest en het randprogramma dat 24 uur per dag doorgaat en het vrije gevoel dat je ervaart op Rock For People. Daarnaast laat je jezelf vooral niet tegenhouden door de reis die je maakt naar het evenement. Ook al klinkt het ver, binnen slechts 960 kilometer ben je er al. Dit betekent acht uurtjes in de auto vanuit Utrecht. Geen auto? Er rijden genoeg shuttlebussen vanuit Praag naar het festivalterrein. Zo kun je ook altijd met het vliegtuig of de trein deze reis maken.