Snoop Dogg – Neva Left

snoop-dogg-neva-left(Album – Doggystyle Records / EMPIRE) Snoop Dogg, Snoop Lion, Snoopzilla; wat zijn naam ook moge zijn, de albums die hij uitbrengt worden naar buiten gegooid zonder enige mededeling vooraf. Mede door het kwantiteit-boven-kwaliteit-gehalte die de meeste albums bezitten. Maar wat horen we nu op de nieuwe plaat van Snoop Doggy Dogg? Frisse beats! Soort van.

De album titel Neva Left geeft op de eerste oogopslag al veel weg. We gaan namelijk weer een reisje maken door de jaren negentig. Voeg hier nog een mooie gangsterfoto aan toe van Snoop in zijn jonge jaren en bam; we hebben een leuk nostalgisch pakketje gecreëerd. Snoop Dogg is terug. Ondanks dat hij zelf claimt nooit weggeweest te zijn, oftewel altijd trouw is gebleven aan zijn roots, jaja. Natuurlijk voelt het een beetje cheap aan, maar het is een oude truc waar veel muzikanten uiteindelijk gebruik van maken; als je niet meer kunt vernieuwen, dan maar grijpen naar wat je populair heeft gemaakt.

Dit klinkt allemaal erg cynisch zo. Het album is echter helemaal niet slecht. Misschien een beetje inconsequent met het trip down memory-lane-gehalte, want het vijfde nummer op de tracklist – ‘Thrash Bags’ is gelijk een moderne trap-banger. Beetje jammer. De rauwe en simplistische stijl die Snoop Doge brengt op nummers zoals ‘Promise You This’ en ‘Big Mouth’ is namelijk erg aanstekelijk.

Er wordt op de plaat grotendeels gewoon weer lekker ongecompliceerd gerapt, op sommige tracks zelfs weer een beetje fel. Misschien probeert Snoop het knuffelgehalte dat hij heeft opgebouwd door de jaren heen wel van zich af te schudden. Dat wil nog niet helemaal lukken, maar doet het album ten goede. Als je een grote Snoop-fanboy bent is dit in ieder geval het beste album sinds een hele lange tijd.