Zara Larsson @ Melkweg, Amsterdam

Het komt niet vaak voor dat jonge sterren zich aan het begin van hun carrière al zo uitspreken als Zara Larsson dat de afgelopen jaren heeft gedaan. Sinds ze in de spotlights staat, laat de Zweedse popzangeres zich regelmatig – terecht – uit over onderwerpen als seksisme en hypocrisie wat betreft (gewaagde) outfitkeuzes en is ze ook niet te beroerd om de daad bij het woord te voegen. Alleen al wat dat betreft is ze een welkome toevoeging aan het arsenaal vrouwelijke popartiesten dat de afgelopen jaren met de scepter zwaait.

Vanavond blijkt in een stijf uitverkochte Melkweg echter dat daar nog een hele waslijst aan redenen aan toe te voegen valt. Bij aankomst bij de Amsterdamse popzaal is het al snel duidelijk over wat voor een diehard-fanschare de negentienjarige sensatie beschikt: de kartonnen McDonald’s-zakken en andere resten van etenswaren bedekken de vloer rijkelijk. Met andere woorden: men heeft wel de nodige uurtjes voor de deur doorgebracht, zo te zien. Dat is gelukkig niet voor niets geweest, want wat een steengoede show geeft Larsson hier weg. Gekleed in een korte zwarte top, met daarover een aantal verschillende jasjes – in de kleine vijf kwartier dat ze optreedt, kleedt ze zich drie keer om – en een jeansshort, vuurt ze de ene na de andere hit op het compleet uitzinnige publiek af, dat van gekkigheid niet meer weet waar ze het zoeken moet en nog vóór de show al ‘Zara! Zara! Zara!’ scandeert.

Het is al snel duidelijk hoe goed Larsson en haar team over deze tour hebben nagedacht, want vrijwel alles lijkt te kloppen: het is retestrak geregisseerd, zonder dat het verstikkend overkomt, de aankleding is tiptop in orde, de twee danseressen zijn steengoed, maar overschaduwen de Zweedse geen moment en bovendien blijkt ze ook nog eens over een verbluffende stem te beschikken. Natuurlijk loopt er hier en daar wel eens een tape mee, maar daar maakt ze vervolgens gretig en slim gebruik van om het publiek (voor zover dat überhaupt nog nodig is) op te zwepen en stevig met haar danseressen mee te doen. Ze klinkt loepzuiver, zingt bovendien vrijwel iedere noot hartstikke live – Justin Bieber, eat your heart out – en is ook nog eens hartstikke enthousiast.

Tsja, en dan moet het gek lopen, willen knallers als toegift ‘Lush Life’, de Clean Bandit-samenwerking ‘Symphony’ en natuurlijk EK Voetbal-kraker ‘This One’s For You’ niet stuk voor stuk voor een compleet gekkenhuis zorgen. Zara Larsson tovert de Melkweg vanavond om tot een groot, gelukzalig popfeest. En dat is, een kleine maand na de aanslag in Manchester, niet alleen prachtig en fijn om te zien, maar ook een uitstekende voorbode voor haar show in de AFAS Live later dit jaar.