Joseph @ EKKO, Utrecht

Je zou haast denken dat het een verademing is om toevlucht te kunnen zoeken tot een poppodium als EKKO op een dag als deze; de langste dag van het jaar, nota bene een van de warmste dagen van het jaar. Niets blijkt echter minder waar, iets waar de zusjes van Joseph ook binnen no-time achter komen tijdens hun tweede show op Nederlandse bodem, wanneer het zweet van hun voorhoofden gutst.

De afgelopen maanden zijn vooralsnog prachtige maanden voor de band uit ‘the beautiful Pacific Northwest’, helemaal sinds de release van hun straffe tweede album I’m Alone, No You’re Not. Een plaat vol catchy folkliedjes, florerend in bijzonder knappe samenzang. Als je op plaat al het idee had dat het drietal perfect op elkaar is ingespeeld, dan blijkt het eenmaal live alleen nog maar meer verbluffend te zijn.

Want ook al is het muzikaal niet heel erg interessant – en al helemaal niet wanneer je Natalie Closman, die met haar gitaar en ritmische gestamp de spil van het drietal is, wegdenkt – de samenzang tussen de drie is werkelijk briljant. Haar zusjes Allison en Meegan, die min of meer werden meegesleept door hun oudere zus toen diens solocarrière niet helemaal van de grond kwam, zorgen louter voor de vocalen en hebben inmiddels zoveel podiumuren in de benen zitten dat het resultaat vrij uitzonderlijk is.

Wat dat betreft is het fraai om te zien hoe de zusjes sinds het ontstaan van de band en de release van hun in eigen beheer uitgebrachte debuutplaat in 2014, geen spat veranderd zijn. Waren het toen kleine huiskamerconcerten die ze met enkel een akoestische gitaar en voetdrum plat speelden, zijn het nu (de kleinere) overzeese concertzalen en stonden de zussen afgelopen lente zelfs op het grote Coachella. Een welverdiende spot, als we dat vanavond zo zien, want als je ieder nummer zo loepzuiver brengt en het handjevol aanwezigen meermaals kippenvel weet te bezorgen, mag je inmiddels best wel wat meer aandacht dan een halfvolle EKKO verwachten.