King Gizzard &The Lizard Wizard – Murder Of The Universe

kinggizzardlizardwizard-murderoftheuniverse(Album – Heavenly / PIAS) Vanaf 2012 zijn ze al hard bezig om muziekliefhebbers te overtuigen van hun kunnen: King Gizzard & The Lizard Wizard is een band die flink in kwantiteit aanlevert – soms wel twee albums in een jaar – maar zeker geen compromissen sluit als het gaat om hun sound; een sound die weliswaar met elk album een andere vorm aanneemt, maar wel elke keer met een hoge dosis energie. Dat zagen we onlangs al in Paradiso. Begin dit jaar zag de groep een stijging in populariteit door de release van het Flying Microtonal Banana-album. Begrijpelijk, want deze plaat zat bomvol met speelse psychedelica en werd door het gebruik van een microtonale gitaar naar een hoger niveau getild.

Heeft de band er goed aan gedaan om in hetzelfde jaar nog met hun nieuwe album Murder Of The Universe te komen? Uuuh, zeker weten. Let’s keep the hypetrain rolling! En laat deze plaat nou net een ontzettend goeie zijn. Mocht je denken dat het net weer zo’n trance-inducerende trip wordt als op Flying Microtonal Banana, dan heb je het goed mis; wat een dikke bak energie brengen deze jongens, voeg hier nog een episch verhaal over een dystopisch parallel universum aan toe en je hebt een hit.

Wat ook opvalt is de vrouwelijke vertelster die op stoïcijnse wijze de nummers aan elkaar rijgt. Dit geeft het album een soort rock-opera-eigenschap à la Jeff Wayne’s War Of The Worlds die het geheel erg vintage en charmant maakt. De keerzijde hiervan is dat het voor sommige mensen wat moeilijk te slikken kan zijn. Een beetje onder het mom van: “Laat dat mens haar muil eens houden.”

Het album is in drie hoofdstukken opgedeeld met elk een andere antagonist, hoewel het laatste hoofdstuk voornamelijk gaat over Han-Tyumi, de cyborg die het allerliefst zijn menselijkheid weer terug wil en besluit dat dit alleen mogelijk is door flink te kotsen en vervolgens te sterven. Heerlijk overdreven en macaber spul. Dit album is een van de beste uit hun discografie en voor diegene die er geen genoeg van kan krijgen, niet getreurd, de band heeft aangekondigd dat er dit jaar nog drie andere albums worden uitgebracht.