Vince Staples – Big Fish Theory

vince-staples-big-fish-theory(Album – Def Jam Recordings / Universal) Op het nieuwe album van Vince Staples, Big Fish Theory, staat de maatschappelijke status van de Afro-Amerikaan weer centraal. Een thema dat we vaker voorbij zien komen bij rappers zoals Joey Bada$$ en Kendrick Lamar. Maar onze Vince geeft er natuurlijk weer een geheel eigen draai aan door in het nummer ‘Bagbak’ te zeggen dat er meer Shaniquas en Taniquas nodig zijn in het Oval Office. En als we dan toch bezig zijn: “Tell the president to suck a dick.” Duidelijk toch?

Vince Staples is een jongen met bravoure, iemand die geen blad voor zijn mond neemt en altijd wel ergens een weerwoord op heeft. Een intellectueel onderdeurtje. Gek genoeg horen we daar op dit album maar vrij weinig van. Er heerst een enorme leegte op deze plaat. Artistieke keuze? wellicht. Het pakt grotendeels wel goed uit. Op nummers zoals ‘Crabs In A Bucket’, waar een minimale uk-garagebeat de voorgrond neemt, lijkt Vince zich wat meer terug te trekken om de beat het werk te laten doen. Staples zet hier met zijn performance echter wel een grote stempel op het lied. Op andere tracks zoals ‘Alyssa Interlude’ en ‘Love Can Be…’ denk je misschien bij jezelf: “Oké, kappen nu met deze minimale bullshit, wanneer gaat deze vent nou eens rappen.”

Rustig maar, er komen gedurende de rest van het album nog voldoende goeie bars voorbij; waaronder van de hier bovengenoemde Kung-Fu Kenny Lamar. Voor mensen die houden van moderne/futuristische hiphop en een beetje extra edge in hun rapmuziek is dit een topplaat. De puristen kunnen maar beter wegblijven. Als je een oldschool hiphopfan bent is de kans dat je deze plaat tof gaat vinden kleiner dan 2Pac die uit de dood ontwaakt.