Rock For People 2017: dag 1

Door Twan Scheffers en Gastfotograaf 13 juli 2017 Reacties staat uit voor Rock For People 2017: dag 1

Een festival in Tsjechië is anders dan een festival in Nederland, België en Duitsland. Zo wordt er betaald met een andere valuta, spreken mensen weinig woorden over de grens en hangt het festival niet aan elkaar van protocollen en opgestelde reglementen. De sociale controle is groots. Dit zorgt voor een schoon festivalterrein en een minimale aanwezigheid van beveiligers. Wij hebben ons andermaal laten verrassen door de schoonheid van Rock For People dat dit jaar als headliners de Zuid-Afrikanen van Die Antwoord, gothicgrootheid Evanescence en de poppunkers van Paramore heeft weten te strikken.

Echter, de eerste internationale bands staan pas vanaf 17:00u op het programma. Het festival vangt normaliter rond 15:00u aan met lokale bands en andere acts. Tot die tijd is het op het festivalterrein genieten geblazen van de vele lokale eetgelegenheden. De prijzen zijn hier scherp. Niet alleen doordat onze euro 26,5 Tsjechische kroon waard is, maar ook omdat er op het festivalterrein niet wordt betaald met munten maar met cash. Leuk feitje is dat een drankje bij de ene bar duurder kan zijn dan bij de ander. Hierdoor komt de stroom met mensen die zich verspreiden over het gehele festival rustig aan op gang. Het terrein is ruim opgezet, zonder houten vlonders en voorafgaand afgebakende wandelpaden. Het geeft een gevoel van vrijheid om rond te struinen op zoek naar dat ene lekkere drankje of een lokale lekkernij.

rfp-1-comeback-kid

Comeback Kid

Om 17:00u trapt de eerste internationale band het hoofdpodium af. De hardcoregiganten van Comeback Kid uit Canada stonden eigenlijk rond 21:00u op het programma, maar door een wijziging in het tourschema start de band eerder. Het zweet drupt van zanger Andrew Neufeld af terwijl Comeback Kid zelfs een nieuw nummer van een in september te verschijnen album speelt. Afsluiter ‘Wake The Dead’ is onvermijdelijk. Het publiek gaat los. Niet door middel van harde moshmoves en sing-alongs maar door het klappen in de handen, headbangen en het meer beschaafde pogoën. Zoals eerder aangegeven is de sfeer anders dan festivals binnen onze landgrenzen en net daarbuiten, en zo dus ook de manier van losgaan door het publiek.

Veel verschillende nationaliteiten qua bezoekers kom je niet tegen op Rock For People. Naast een handjevol Duitsers, enkele Polen en Hongaren kom je ter afwisseling nog een verdwaalde Italiaan tegen. Het gevoel bekruipt ons dat wij drieën de enige Nederlanders zijn op dit festival: heerlijk. Aan de andere kant ook jammerlijk. De rit neemt een uur of acht in beslag en de opbrengst is gigantisch. De camping grenst direct aan het festivalterrein, een halve liter bier kost je 1,35 en zo’n vers gemaakte hamburger met alles er op en er aan kost je zo’n 3,50. Andere belevenissen zijn er ook genoeg.

De actieve verkoop van vele producten zorgt voor een gemoedelijke sfeer wanneer je over het terrein dwaalt en je ogen uitkijkt naar alle dj’s en feest-area’s. Zo word je overvallen om ergens een nieuw wodkamerk te proeven, smeert een goed uitziende dame je de nieuwste Jack Daniel’s aan en staan mensen in de vroege middag klaar met vers fruit voor een habbekrats.

Wanneer we spreken over bands wordt de Main Stage bezet door internationale namen zoals Moose Blood, Cage The Elephant en headliner Die Antwoord. Bij alles deinst het publiek op en neer en wapperen de handjes in de lucht. Zo ook bij Sam Alone & The Gravediggers op de Jack Daniel’s stage en de Franse punk-metalband Tagada Jones. Ogen en oren komen ons te kort om alle verschillende muzieksmaken te verwerken. Doordat het festival actief de Tsjechische muziekscène promoot, is er op de kleinere podia veel ruimte gereserveerd voor Tsjechische acts. In een van de oude vliegtuighangars vinden er in de middag lezingen plaats hoe Tsjechische bands elkaar kunnen ondersteunen om ook internationaal door te breken en wat nu de typische Tsjechische sound is.

Afsluiten doet het festival met de Spanjaarden van Gomad! & Monster. Althans, op de grotere podia. Tot diep in de nacht wordt er op verschillende kleinere podia nog flink gas gegeven door dj’s. De temperaturen zijn aangenaam en de sfeer is warm. Ook al spreekt menig Tsjech geen Engels, iedereen zet zijn beste beentje voor om je op te nemen in het geheel. Na een lange dag vol bands en het nuttigen van lokaal bier zijn wij 25,- euro lichter. Iets waar je op een Nederlands festival één rondje voor haalt. En dan zijn de bekers ook de helft kleiner. Struinend naar onze tent die twintig meter van de Komercni Banka Stage staat berust ons het gevoel de ideale combinatie te hebben gevonden tussen festival en vakantie.


Tekst: Twan Scheffers
Fotografie: Jeroen School

Je kunt geen reactie achterlaten.