Rock For People 2017: dag 2

Woensdag 5 juli is de tweede dag van Rock For People. Waarom is dit festival eigenlijk van 4 tot en met 6 juli? Op 5 juli worden St. Cyrillus en Methodius herdacht en op 6 juli stil wordt gestaan bij de sterfdag van Jan Hus. Hierdoor hebben veel inwoners van Tsjechië de gehele week vrij en zijn deze data perfect, ongeacht of het festival net zoals dit jaar van dinsdag tot donderdag moet plaatsvinden.

Het festival maakt zich onder de aanwezigheid van een felle zon en temperaturen van rond de 28 graden Celsius op voor haar tweede dag. Net zoals de dag ervoor beginnen de internationale namen pas tegen het einde van de middag. Tot aan dat moment geniet menig festivalbezoeker van het pop-upzwembad of een van de vele hangmatten of andere loungegelegenheden. Een ontbijtje scoor je bij een van de eetstandjes waar met verse producten en veel geduld jouw ontbijt wordt klaargemaakt. Denk hierbij aan een mini-versie van een gemiddeld Nederlands foodtruckfestival.

De Muzikus stage bevindt zich in een oude vliegtuighangar. Hier wordt gedurende de middag voor entertainment gezorgd door het organiseren van verschillende quizzen over populaire Amerikaanse televisieseries. Denk aan The Big Bang Theory en The Simpsons. Enig nadeel als niet Tsjechisch sprekend persoon: alles is in het Tsjechisch en niet in het Engels. Dit geldt overigens ook voor zo’n 95% van alle informatie op en over het festival. Mocht het uiteindelijk zijn vertaald naar het Engels, dan is de vraag of het begrijpelijk is voor de bezoekers die hier gebruik van maken. Al met al mag het de pret niet drukken en vraagt het als buitenlandse bezoeker van je om creatief te zijn met handgebaren, het combineren van Engels en Duits en het gebruikmaken van plaatjes en voorwerpen.

Om 17:00u begint de Australische hardcoreband Deez Nuts op de RFP stage (het grootste podium op het terrein). Zoals verwacht vliegen de feestelijk getinte hardcorenummers je om de oren, maar vandaag is er één ding anders dan normaal: zanger JJ. Peters ligt sinds de dag ervoor in het ziekenhuis. Dit betekent dat gitarist Matt Rogers de zang overneemt en de toevallig aanwezige roadie gisteren en vanochtend nog even de gitaarpartijen van enkele nummers heeft geleerd. Dat de nieuwe situatie geen problemen oplevert blijkt uit de reactie van het publiek: vooraan het podium gaat het helemaal los.

IMG_2216

Mastodon

Voor Northlane komt dit goed uit. Zij hebben hierna het genoegen om het Rock For People-publiek te bespelen met hun post-hardcoresound. Mastodon blaast de festivalweide omver met een bak snoeiharde metal en Slaves punkt op het tweede podium van het evenement de avond tegemoet. Op de Jack Daniel’s Stage is het tussendoor tijd voor The Dirty Nil. Deze band wordt door onder meer Rolo Tomassi getipt als dé band om in te gaten te houden dit festivalseizoen. Volgens de website spelen zij klassieke rock-‘n-roll, al klinkt het live meer als onvervalste poppunk. Een zeer toffe band die met een bak energie menig crowdsurfer de lucht in krijgt.

rfp-1-paramore

Paramore

Hayley Williams mag met haar Paramore 2.0 de dag op het hoofdpodium afsluiten. De set begint met een aantal nummers die inmiddels het tienjarig jubileum hebben mogen vieren. Denk hierbij aan ‘That’s What You Get’, ‘Brick By Boring Brick’ en ‘Still Into You’. De frontdame gaat zelf totaal los op het podium en zorgt ervoor dat de roadie een aantal keren met een handdoek de klodders spuug van mevrouw mag opruimen. Gelukkig voor hem begint het halverwege de set van Paramore te regenen en spoelt het podium vanzelf schoon. Afsluiten doet de band in stijl met nieuwe hit ‘Hard Times’ en klassieker ‘Misery Business’. Bij laatstgenoemde nodigt de band een fan afgereisd uit Amerika uit op het podium. Zij krijgt een microfoon in haar hand geduwd en bewijst aan Rock For People een waardige vervangster te zijn voor Hayley Williams wanneer zij wil stoppen met zingen.

De tweede nacht van het festival wordt afgetrapt door Dub FX. Ook vind je een Silent Disco in een van de vliegtuighangars en is het duidelijk dat Jack Daniel’s the place to be is wat betreft afterparty’s. Deze area domineert door middel van videoschermen en dj’s die snoeiharde muziek draaien de nacht in Hradec Kralove. Oordoppen zijn nergens op het festivalterrein verkrijgbaar en het geluid staat snoeihard. De garantie om in de ochtend met piepende oren wakker te worden schijnt niemand iets uit te maken. Het publiek staat vooraan tegen de hekken gedrukt met het hoofd zo dicht mogelijk bij de geluidsboxen. Wij zijn benieuwd of de mensen morgen nog kunnen genieten van onder meer Three Days Grave en Evenascence.


Tekst: Twan Scheffers
Fotografie: Jeroen School