Rock For People 2017: dag 3

De derde en tevens laatste dag van Rock For People is sneller aangebroken dan je lief is. Met een lichte regenval de afgelopen nacht is het asfalt weer schoongespoeld en het terrein wat minder stoffig. Bij het betreden van de festivalweide valt wederom de net- en schoonheid van het terrein op. Op een enkel prulletje na is er geen vuilnis te bekennen. Ook de aankleding van het festivalterrein mag er zijn. De organisatie laat ieder jaar voor aanvang van het festival enkele graffitispuiters langskomen om de oude vliegtuighangars in een nieuw jasje te steken.

rfp-eskimo-callboy

Eskimo Callboy

De donderdag begint voor vele Tsjechen met de lokale band Skywalker. De zanger heeft qua het vertellen van verhalen veel weg van Scott Vogel (de zanger van Terror). De muziek daarentegen leunt wat minder op de old skoolhardcore en meer op de hedendaagse breakdownhardcore. Een band die daar ook op teert is Eskimo Callboy. Deze Duitsers zorgen voor een warming-up op de RFP stage voordat Three Days Grace het podium mag beklimmen. De Amerikaanse band klinkt live een stuk harder dan op plaat. Tel daarbij het gigantische harde volume op van de Rock For People-geluidsinstallaties en je vraagt je af of je wel bij de juiste band staat. De kelen van de bezoekers worden gedurende de set opgewarmd om uiteindelijk de hit ‘I Hate Everything About You’ mee te kunnen zingen.

Waar je ook goed staat gepositioneerd: bij Lower Than Atlantis. De band is immens populair in het oosten van Europa. De bekende taferelen van platgedrukte meisjes tegen de barriers, het vormen van hartjes met je vingers en de kartonnenbordjes waar van alles op staat gekalkt zijn van de partij. De mannen vuren de (emo)popliedjes af op het publiek en zij staan te smullen. Terwijl de zon ondergaat- dit gebeurt in Tsjechië ongeveer anderhalf uur eerder dan in Nederland, wordt het hoofdpodium klaar voor gebruik gemaakt voor Foster The People. Deze band kan zo op een Lowlands- en/of Pinkpop-hoofdpodium staan gezien de simpele festivalmuziek. Dit doet niks af aan de strakke show die de mannen neerzetten.

Al met al blijkt lijkt het publiek gezien de lauwe reactie de band vooral te zien als opwarmertje voor de hoofdact van vandaag: Evanescence. De gothicrockband rondom Amy Lee is terug van weggeweest. We mogen gerust spreken van klassiekers wanneer we het hebben over hits zoals ‘My Immortal’, ‘Going Under’ en ‘Call Me When You’re Sober’. Deze en veel meer passeren de revue. Amy Lee is goed bij stem, zingt zuiver en haalt vaak ook het volume van de zanglijnen op de plaat. Een waardige afsluiter van het hoofdpodium, maar nog niet van het festival.

Hiervoor heeft de organisatie van Rock For People de heren van The Bloody Beetroots weten te strikken. Ditmaal geen dj-set maar een liveoptreden. Vergezeld door een drummer, gitaristen en uiteraard een dj springt de frontman hyperactief over het podium. Een gigantisch strakke mix van oud en nieuw materiaal komt langs, vergezeld door samples van grote rockklassiekers zoals ‘New Noise’ van Refused en ‘Sunday Bloody Sunday’ van U2.

Een geweldige afsluiter van de 2017 editie van Rock For People. Terwijl het festivalterrein leegloopt, leveren de meeste mensen hun beker in. Hiervoor betaal je namelijk 50,- Tsjechische kronen als borg/statiegeld. Mede hierdoor oogt het festivalterrein om half twee ’s nachts even schoon als half twee’s middags. Een kracht van het festival. Daarnaast blijft het festival in Hradec Kralove een aanrader wanneer je houdt van een ‘vrij’ festival waar muziek wordt gecombineerd met het ultieme vakantiegevoel: zon, een vreemde taal, betalen met een andere valuta dan de euro en een totaal andere cultuur.


Tekst: Twan Scheffers
Fotografie: Jeroen School