Jimmy Eat World @ Melkweg, Amsterdam

De Amerikaanse punkrockband Jimmy Eat World weet van geen ophouden: hoewel de hoogtijdagen van de band reeds jaren geleden zijn, komen de heren uit Arizona toch nog eens in de zoveel tijd naar Nederland. Deze keer, drie jaar na hun laatste Nederlandse show in TivoliVredenburg, nog ter promotie van hun laatste release Integrity Blues (2016). De Melkweg in Amsterdam stond een avond lang in het teken van oude hits, sentimentele meezingers en nieuw werk.

Visueel gezien is het nog steeds niet oogverblindend en de mannen zijn, zoals altijd, gewoon weer gekleed in zwart. Jimmy Eat World heeft geen opsmuk nodig, ook niet na al die jaren, om een feestje te kunnen brengen. Opener ‘You With Me’ knalt er direct goed in. Het concert is niet uitverkocht en dat is met het oog op de zomerse temperaturen (juist ook binnen in de zaal) alleen maar prettig. Toch merk je nergens dat niet alle kaarten verkocht zijn; de Grote Zaal van de Melkweg staat lekker vol. Frontman Jim Adkins is extreem enthousiast wat tijdens de eerste paar nummers niet voordelig is voor zijn vocalen. Het lijkt of hij er even in moet komen en haalt niet alle noten. Gelukkig maakt de nodige portie sentiment veel goed.

Hitje ‘Bleed American’ en ballad ‘Hear You Me’ brengen de aanwezigen namelijk even een aantal jaren mee terug in de tijd. Het is tof om te zien en te horen hoe hard iedereen meezingt met beide tracks. Het memorabele oude werk wordt afgewisseld met nieuwere nummers zoals ‘Pass The Baby’ en ‘Get Right’. Het raggende outro van ‘Pass The Baby’ is het eerste moment van de avond waarop ze echt kunnen laten zien wat ze muzikaal gezien in huis hebben. Wat een bak (kwalitatieve!) herrie.

De beste pit verschijnt ver in het tweede deel van de set en daarmee later dan verwacht: de eerste helft was tam. ’23’ geeft kippenvel door goede herinneringen en het feit dat 3/4e van de zaal meezingt. Telefoontjes gaan de lucht in en er wordt behoorlijk gezwijmeld. Jimmy Eat World blijkt maar weer eens een band voor iedereen te zijn, gezien de uiteenopende leeftijden: zowel de jongere als de oudere generatie geniet met volle teugen. ‘The Middle’ verbindt een ieder met elkaar en brengt de avond tot een hoogtepunt.

Met een gepaste opmerking (“Stay safe!”), nadat op dezelfde avond het concert van Allah-Las in Rotterdam werd afgeblazen door een terreurdreiging, lopen de heren na het heerlijke ‘Sweetness’ van het podium af. Al met al een fraaie hitjesavond: niet overal kwalitatief even goed, wel een heerlijke puber revival. Precies wat je soms even nodig hebt.