Converge @ 013, Tilburg

Als afsluiting van hun Europese tournee strijkt de hardcore band Converge  op deze mooie zaterdagavond neer in 013, een zaal waar de band een goede band mee heeft, aldus zanger Jacob Bannon.

Supergenius, de Belgische postpunkband die in Vincent Maes(ex-Rise and Fall) de link hebben met Converge, stonden eerder al samen met deze groep op een zelfde avond in Tilburg tijdens Incubate. In de tussentijd is er een hoop veranderd. Het album Supertired kwam uit op Hypertension en die poppy emo nummers smaken naar meer. De zaal is goed gevuld en ondanks dat er weinig reactie is vanuit het publiek, is het duidelijk dat de mensen die er staan de band wel kunnen waarderen. Het enthousiasme vanaf het podium is in elk geval aanstekelijk.

Met GOLD gaat het ook uitstekend dit jaar, het album Optimist is uitstekend ontvangen en de band gooit live ook hoge ogen met hun duistere rock. Het is ondertussen dan ook een stuk voller geworden, hoewel de zaal bij Converge pas echt volstroomt. De opbouw van het openingsnummer is geweldig, binnen een minuut of tien zet de band de toon. De breekbare zang van Milena Eva met haar aparte dansjes, de drie gitaarpartijen; de avond kan al niet meer stuk. Beide bands zijn qua muziek enorm verschillend van het hoofdprogramma maar passen desondanks perfect bij elkaar. Ook is het lekker om niet drie keer dezelfde band achter elkaar te horen.

Dan is het eindelijk tijd voor Converge. De band laat er geen gras over groeien met openers ‘Dark Horse’ en ‘Aimless Arrow’. Ja, Jacob Bannon heeft het zwaar zo aan het einde van de tour, maar de band geeft zich met de volle 100% om er een memorabele avond van te maken. Vanaf de eerste seconde eet het publiek uit de hand van het viertal, dat zich routineus door een setlist heen beukt die voornamelijk op de laatste twee albums is gericht. Er is echter ook ruimte voor drie nieuwe nummers, waarvan er twee op het later dit jaar te verschijnen nieuwe album komen te staan. ‘Under Duress’ en ‘Eve’ zijn misschien wel ontsproten na de Blood Moon shows van vorig jaar, wat rustiger en genuanceerder qua opbouw. Zeker door eerstgenoemde wordt het erg spannend wat er op The Dusk in Us voor geluid te horen is. Dat Converge ook nog wil vlammen is te horen op ‘I Can Tell You About Pain’, dat de fans van ‘Concubine’ (vanavond afsluiter van de reguliere set) gerust zal stellen. Na een korte pauze komen de mannen terug voor een lange afsluiter in de vorm van het titelnummer van hun doorbraakalbum uit 2001 Jane Doe en het mag duidelijk zijn dat na zo’n show iedereen al zin heeft in de volgende tour, waarbij er nog meer nieuw werkt gespeeld zal worden.