Into The Great Wide Open 2017: dag 3

Het kost zondagochtend de nodige moeite, maar na wat opstartproblemen belanden we dan toch aan bij Spinvis. De zon straalt nog steeds als een malle, hier en daar zijn al wat rode neusjes op te merken – je zweet de alcohol er zo in elk geval lekker makkelijk uit. De liedjessmid is de zoveelste Excelsior-naam die op het festival staat (of gestaan heeft) en het voelt dan ook een beetje als een thuisshow. Hij heeft natuurlijk net een nieuwe plaat uitgebracht, Spinvis, en daar speelt-ie gretig van. De setlist is sowieso al fantastisch. Wat wil je ook, als je opent met een geweldige plaat als ‘Oostende’, verder uitstekend nieuw werk (‘Tienduizend Zwaluwen’, ‘Artis’) in petto hebt en dan ook nog, omdat er tijd over is, een publiekslieveling en tevens verzoekje ‘Ik Wil Alleen Maar Zwemmen’ speelt. Het valt te hopen dat Erik de Jong nog jaren meegaat, want zo’n artiest wil je altijd zien, op ieder festival.

Even later is het op het Sportveld tijd voor Millionaire, de Vlaamse band rondom Tim Vanhamel, die met Sciencing dit jaar vrij verrassend met een nieuw album kwam aanzetten. Pas hun derde plaat tot op heden, maar da’s niet zo gek wanneer je bedenkt dat er liefst twaalf(!) jaar tussen Sciencing en diens voorganger Paradiasiac zat. De Belgen gaven al een veelbelovende comebackshow op Best Kept Secret en dat is hier weinig anders. De stonerrock die vooral doet denken aan oud(er) werk van Queens Of The Stone Age en Eagles Of Death Metal is luid, stevig en bovendien precies wat deze zondag kon gebruiken, met deze brandende zon op je bakkes. Soms zien we te weinig van dit soort echt venijnige acts op dit festival – we moeten toch iéts te klagen hebben, deze geweldige editie.

Weet waar je om vraagt, wat gelijk erna vliegt het venijn je bij De Open Plek om de horen, want hier staat niemand minder dan Kate Tempest. Voorafgaand aan het festival al een van de meest bejubelde artiesten en vanmiddag maakt ze al die verwachtingen waar. Ze ratelt maar door en door met haar met stevig beats doorspekte spoken word, maar rapt (of meer: verhaalt) net zo makkelijk a capella, zonder enige ondersteuning. De continue hoogstaande kwaliteit waarmee ze dit doet, zegt misschien nog wel het meeste: het is zo razend knap hoe ze geen seconde aan niveau inboet, terwijl je je op een gegeven moment afvraagt hoe ze nog steeds niet naar adem hapt. Tempests rauwe raps leiden tot enorme euforische momenten vanuit het publiek zodra daar ruimte voor is en dat is niet meer dan terecht: als je op deze leeftijd al zó goed bent, dan verdien je dat ook.

Tiggs Da Author dan, op voorhand niet per se de gedroomde ‘afsluiter’ van het festival. Na het optreden is-ie dat nog steeds niet, want daar is het allemaal veel te geforceerd leuk en gezellig voor. De in Tanzania geboren Londenaar had een paar jaar geleden  een stevige hit: ‘Georgia’. Een erg goed liedje, maar helaas haalt de rest van zijn werk dit niveau zeker niet. Het grootste probleem zijn de samples die Tiggs en zijn band hier en daar inzetten – veelal van gejatte soul- en/of funktracks, die iedereen herkent, zodat hij mooi op de bekendheid van oudere en (vooral) bekendere acts mee kan liften. Dat is misschien leuk voor een klein tentje op Lowlands, ergens in de middag of voor een lokaal, onbekender festival. Into The Great Wide Open verdient beter.

Gelukkig krijgt het dat vervolgens ook, want de persoon die al het hele weekend de acts op het Sportveld aan elkaar praat, draait Vlieland vervolgens dansend naar het einde bij het hoofdpodium. DJ St. Paul aka Paul Nederveen doet wat-ie al bijna twee decennia lang in Utrecht doet: garant staan voor een prachtig feestje. Van Car Seat Headrest’s ‘Fill In The Blank’ tot aan Janet Jacksons ‘When I Think Of You’, zo eclectisch zien we het graag. St. Paul verdient daardoor op zijn minst een eervolle vermelding en wat ons betreft eerlijk gezegd ook gewoon de Popprijs. Het zou eens tijd worden, na al die mooie avonden die hij dit eiland inmiddels bezorgd heeft.