WILDES @ Paradiso, Amsterdam

Ja, wij snappen hem wel, de vergelijking die af en toe getrokken wordt tussen WILDES en Daughter. Natuurlijk is de zangeres nog lang niet zo ver als haar Engelse landgenoten, maar de onderhuidse spanning die Elena Tonra en haar band in hun liedjes heeft zitten, daar weet de West-Londense zangeres ook wel raad mee. In een matig gevulde bovenzaal van Paradiso bewijst ze dan ook op de goede weg te zijn.

Neem nou tweede single ‘Illuminate’, waar een trillend, repetitief gitaarlijntje vrijwel voortdurend op de achtergrond hangt, maar dat naarmate het nummer vordert, steeds meer op de voorgrond treedt. Net zolang totdat het tot een geluidseruptie komt, waarbij WILDES steeds intenser en krachtiger zingt. Het is vanavond het voorlaatste nummer, maar het verbluffende einde ervan had ook perfect kunnen dienen als afsluiter.

Ella Walker, zoals in WILDES’ paspoort te lezen valt, stond eerder dit jaar al op Eurosonic als onderdeel van een ijzersterk 7 Layers Sessions-programma – met onder meer Novo Amor, Siv Jakobsen en Albin Lee Meldau – en zegt dat zulke shows, op festivals, haar een stuk makkelijker afgingen. “Je hebt dan in elk geval niet het gevoel dat iedereen speciaal voor jou komt”, lacht ze een beetje ongemakkelijk. Er staan hooguit honderd man in de kleine zaal, maar zelf is ze er zwaar van onder de indruk. Misschien wel iets te erg, want zowel zij als haar band maken hier en daar wel wat kleine schoonheidsfoutjes. Een overslaande stem aan het begin van een nummer, de drummer die er af en toe wel eens naast zit en ook haar belangrijkste hulpkracht, de gitariste, is niet altijd even bij de les.

Aan de andere kant: zo’n eerste echte solotour op het Europese platteland is natuurlijk ook niet niks. Het is WILDES er vanavond alles aan gelegen om indruk te maken – en in die opzet slaagt ze zeker. Slotnummer ‘Bare’, inclusief een aantal geweldige uithalen, is daar het ultieme bewijs van, maar ook de nummers die we op haar (ongetwijfeld aanstaande) debuutalbum kunnen verwachten, vallen grotendeels niet tegen. Ze heeft nog heel wat jaren en podiumuren nodig om op dezelfde hoogte als bijvoorbeeld Daughter te komen, maar de potentie is er zeker.