The Sisters Of Mercy @ Paradiso, Amsterdam

Het was deze maand precies dertig jaar geleden dat ‘This Corrosion’ voor het eerst het daglicht zag. En zo’n 27 jaar geleden dat The Sisters Of Mercy hun laatste album uitbrachten. Toch toert de band nog altijd volop de hele wereld rond, terend op die drie albums die eind jaren tachtig werden uitgebracht. Vorig jaar beweerde zanger, frontman en bandleider Andrew Eldritch nog dat als Trump president van Amerika zou worden, hij wel een nieuw album uit zou moeten brengen omdat hij gewoonweg niet stil zou kunnen blijven. Maar van dat vierde album is nog altijd geen verder teken van leven te horen.

Met al jaren geen nieuw materiaal is het ook geen wonder dat de Sisters maar weinig nieuwe of vooral jonge fans trekken. Paradiso staat bijna helemaal vol, met mensen van middelbare leeftijd die hier komen om een stukje uit hun jeugd te herleven. Vanaf het moment dat het licht uit gaat is de halve zaal al zo enthousiast als een groep tieners die naar hun eerste concert gaan. En daar heeft Eldritch geluk mee want als hij het publiek nog had moeten overtuigen was het een wel heel erg zware avond geworden.

Hoewel er genoeg tijd is besteed aan licht- en rookelementen, lijkt de originele Sister Of Mercy helemaal vergeten hoe hij zich moet gedragen op een podium. Gekleed in een saai kloffie, zonnebril op (die geen moment af gaat) en met tergend houterige bewegingen worstelt hij zich door de avond heen. Bijna de hele avond staat hij kromgebogen met zijn hoofd in een van de lampen die van onder schijnt, waar hij beduidend meer belangstelling voor heeft dan voor zijn publiek.

Daar komt nog eens bij dat het geluid bijzonder slecht is, helemaal voor Paradiso-begrippen. Eldritch zingt laag, dat is bekend, maar vanavond valt zijn donkere gemompel bijna volledig weg in de belachelijk overstuurde bastonen. Zelfs de meest herkenbare nummers hebben flink wat tijd nodig voordat ze echt herkenbaar zijn, en dat is helaas niet omdat ze een bijzondere of nieuwe draai aan de nummers hebben gegeven.

De nare gedachte bekruipt me dat deze band hier alleen maar staat omdat dit de makkelijkste manier is om straks de huur te kunnen betalen. Naarmate de show vordert lijkt Andrew Eldritch wel iets meer zijn best te willen doen door wat meer heen en weer te lopen over het podium. Maar met een dikke donkere zonnebril op zijn hoofd en het volledige gebrek aan interactie of communicatie met zijn publiek zorgt toch wel voor een pijnlijk saai optreden. Wie waar voor zijn geld wil heeft wellicht meer kans bij The Mission, de band die de originele gitarist en bassist oprichtten nadat The Sisters Of Mercy in 1985 uit elkaar vielen. Zij zijn nog te zien op 8 november in de Melkweg.