Amenra – Mass VI

85357-mass-vi(Album – Neurot Record) De Belgische sludge band Amenra heeft er de tijd voor genomen maar hun zesde album, Mass VI, is eindelijk af. Andere bands uit de Church Of Ra-stal kregen even voorrang: Colin H. van Eeckhoudt bracht meer solowerk uit, zoals CHVE, Oathbreaker kreeg het enorm druk met na de release van Rheia en ook speelde Wiegedood meer dan voorheen.

Na het lange wachten is er een grote teleurstelling, Mass VI is eigenlijk te kort. Ook als je innovatie verwacht kom je van een koude kermis thuis, Amenra heeft hun eigen geluid ontwikkeld en gaat daar niet snel van afwijken. Opener ‘Children Of The Eye’ voelt tegelijkertijd vertrouwd en verfrissend aan. Vertrouwd omdat de rustige opbouw met de gitaarexplosie en ijselijke zang van Van Eeckhoudt bekend aan doen, verfrissend omdat het een nieuw nummer is. Het enige dat op dit album scherper naar voren komt is de afwisseling tussen licht en donker, hard en zacht maar verder is het ouderwets genieten. De zang lijkt soms wat meer clean te zijn dan voorheen (absoluut hoogtepunt op ‘A Solitary Reign’), maar de Neurosis-achtige stukken met loodzware muzikale muren van verdriet komen daarom des te harder aan.

Met deze release bewijst de band na een lange tussenpauze nog steeds te kunnen vlammen. Naast elektrische shows doet de band ook een reeks akoestische optredens.