Linde Schöne @ Bitterzoet, Amsterdam

linde_schone_01

De ster van Linde Schöne is al maanden rijzende – en daar komt voorlopig ook geen eind aan. Dat is de conclusie die we na vanavond kunnen trekken, tijdens haar ‘grootste show tot nu toe’ in een uitverkochte Bitterzoet. Eerder dit jaar kregen we al een beetje zicht op haar geweldige talent tijdens een show in de bovenzaal van Paradiso en inmiddels heeft Schöne zich alleen nog maar meer ontwikkeld.

linde_schone_01

Er is per slot van rekening een nieuwe ep – of is het nou een album, met negen nummers erop? – genaamd Linde Van Nimma, een overduidelijke verwijzing naar haar hometown Nijmegen, waarop ze nog meer haar veelzijdigheid laat zien dan op haar steengoede debuutplaat. Wat Schöne zo leuk maakt, is haar heerlijke schijt-aan-alles-mentaliteit en haar geweldige nuchterheid. Het siert vrouwen als haar (en bijvoorbeeld ook Roxeanne Hazes) dat ze gewoon aantrekken wat ze willen – om daarmee een voorbeeld te kunnen zijn voor andere vrouwen.

linde_schone_01

Goed, dan de muziek. Vrijwel alle liedjes zijn geproduceerd door Boeboe, die naast producer en de one-manband tijdens deze tour, ook Schöne’s liefde van haar leven is, zo zegt ze zelf. Dat doet-ie meer dan verdienstelijk: het ene moment bespeelt-ie een piano, dan staat-ie weer te timmeren op een drumpad en even later zit-ie op een krukje Schöne te begeleiden op een akoestische gitaar. Het is een gouden combinatie, deze twee, zoveel is wel duidelijk.

linde_schone_01

Ondertussen staat de Nijmeegse helemaal te stralen, ruim drie kwartier lang. Tijdens ‘Aandacht’, het meest elektronische nummer van de laatste plaat, laat ze uitgebreid haar moves zien en even later haalt ze zelfs een aantal mensen uit het publiek om met haar mee te dansen. Ze maakt grapjes, scherpe opmerkingen en gooit er af en toe een venijnige, plagerige opmerking uit, want ze is niet bepaald op haar mondje gevallen. Zoveel is wel duidelijk. Ze is ook goudeerlijk, want na die danssessie neemt ze even uitgebreid de tijd om weer op adem te komen: “Ja, jongens, ik rook gewoon heel veel.”

linde_schone_01

Er is niemand die zich eraan stoort, sterker nog: ze krijgt op die manier de lachers op haar hand. Het is dan ook helemaal prima, zeker wanneer blijkt dat haar stem er allesbehalve onder leidt; de loepzuivere uithalen perst ze nog net zo makkelijk uit. Die geweldige stem etaleert ze op het mooist tijdens de toegift ‘Dans’, dat ze volledig a capella zingt. Bitterzoet is zelden zo stil geweest. Welverdiend en zeer terecht.

linde_schone_01


Tekst: Juliën L’Ortye
Fotografie: Lotte Schrander