Julie Byrne @ Vondelkerk, Amsterdam

Julie Byrne is een geval apart. Met slechts een akoestische gitaar op haar schoot, lijkt het alsof ze eeuwig kan boeien. Haar stem is er een duizenden, zo eentje waar je uren naar kunt luisteren. Een uithaal zal je niet horen, simpelweg omdat ze die niet nodig heeft. Het is juist de onmetelijke rust in haar stemgeluid die ervoor zorgt dat ze met je aandacht aan de haal gaat – om daar pas mee te stoppen als zij dat wil.

De pakweg 150 aanwezigen die vanavond in de Amsterdamse Vondelkerk zijn, weten wat daarmee bedoeld wordt. Met een alom geprezen nieuwe plaat, Not Even Happiness, op zak tourt Byrne deze maanden door Europa. Vanavond doet ze dat voor het eerst samen met haar twee bandgenoten, zo vertelt ze. Die toetsenist (op een synthesizer) en violist maken het nog meer tot een geheel, zeker omdat ze op die laatste plaat ook een wat voller geluid heeft.

Het is ook maar goed dat ze met haar muziek zo weet te boeien, want de praatjes tussendoor zijn, mede doordat ze het niet van haar vertelkwaliteiten moet hebben, niet altijd even boeiend. Byrne praat heel monotoon en langzaam, waardoor het zelden echt ergens naartoe lijkt te gaan. Een uitzondering daarop is het verhaal over de gitaar die ze vanavond bespeelt: een erfstuk van haar vader, daardoor al ruim vijftig jaar in de familie en tevens het eerste instrument dat ze in haar jeugd hoorde.

Byrne beroert de kerk een uur lang, met schijnbaar gemak, dankzij prachtige uitvoeringen van onder meer ‘Natural Blue’ en de schitterende plaatopener ‘Follow My Voice’, terwijl af en toe haar twee begeleidende muzikanten aansluiten en weer van het podium afsluipen. Vooral violist Jake Falby, die met zijn fraaie spel een hele prettige toevoeging aan de show is. Het is best knap dat je met een show waarin zo ontzettend weinig gebeurt, zo ontzettend veel indruk kan maken. Het is weinigen gegeven, maar natuurtalent Julie Byrne krijgt het voor elkaar.